Větrná věž má sílu uragánu

V těchto podivných obrovských zařízeních, které se relativně pomalu otáčejí, pozorovatel jen stěží rozpozná větrné turbíny. Když přijde blíž, uvidí jejich činnost, ale ta hlavní třešinka na dortu zůstane utajena. Nové maxi větráky se totiž musí otáčet bez ložiskového tření.

Zatím je to jediné více méně podrobné zobrazení Maglev Turbine. Její autoři uvádějí, že kromě jiného, na vršku věže by měla být přistávací plocha pro vrtulníky, jeřáb a meteorologická stanice.

Zatím je to jediné více méně podrobné zobrazení Maglev Turbine. Její autoři uvádějí, že kromě jiného, na vršku věže by měla být přistávací plocha pro vrtulníky, jeřáb a meteorologická stanice.

Druhý dech větrné energetice může dodat ohromná větrná turbína s vertikální osou Maglev Turbine s maximální výkonností až 1 gigaWatt, kterou chce sériově vyrábět společnost Maglev Wind Turbine Technologies (MWTT) z Arizony. Provoz nové turbíny každoročně sníží exhalace do ovzduší o miliony tun oxidu uhličitého a stovky tisíc tun oxidu dusíku a síry.

Nová turbína má samostatně dodávat do sítě až 8,75 teraWatt hodin elektrické energie ročně, což odpovídá energetickému obsahu přibližně 5,5 miliónům barelů ropy.

Exotický model větrné turbíny vypadá jako výšková budova, ale ve vztahu ke své mohutnosti je překvapivě malý. Jedna turbína Maglev stačí pro zásobování 750 tisíc domů a zabírá plochu (společně s ochrannou zónou) celkem asi jen 40 hektarů. Pro srovnání, 1 tisíc tradičních větrných generátorů může napájet 500 tisíc domů a zabírají při tom území o 26 tisících hektarech.

Tuto turbínu vymyslel 60 letý vynálezce Ed Mazur, zakladatel společnosti MWTT, která oznámila oficiální zahájení prací 15. června letošního roku.

Alternativními zdroji energie se Ed zabývá už dlouhá léta, v roce 2004 se rozhodl, že pro komerční a skutečně masovou výrobu elektrické energie na větrných farmách se jim nedostává jediné maličkosti - několikanásobného zvýšení účinnosti. A tak vymyslel Maglev Turbine.

zdroj: http://www.magturbine.com/hom...

Související články

Články z rubriky Technologie, Ideje, projekty,

« Bio-nafta stíhačká na asteroid »