Technologie

Ve své studii Maruyama hovoří o nové teorii životního cyklu na zemské kůře. Tvrdí, že kontinenty mají životní cykly a dále vysvětluje. Staré, studené desky na kontinentálních pásech klesají k tzv. hřbitovu desek hluboko do pláště Země a pak opět vystupují, vytváří vulkány poháněné trojdimenzionálními konvekčními pohyby hluboko pod povrchem.

Teorii životního cyklu na zemské kůře

Maruyama Shigenori, vědec japonského původu a jeden ze světově nejvýznamnějších geofyziků pracuje na studii, která zahrnuje vícero disciplín spolupracujících na vytvoření celkového obrazu naší Země.
Stafylokok (z řec. staphyle, hrozen) je klinicky nejvýznamnější bakteriální rod čeledi Staphylococcaceae. Jsou to grampozitivní, nesporulující koky, ve světelném mikroskopu jsou buňky uspořádané do tvaru charakteristických hroznů. Rod zahrnuje 31 známých druhů bakterií, z nichž většina je nepatogenní a tvoří součást přirozené mikroflóry kůže a sliznic člověka i zvířat, vyskytují se také v půdě nebo v potravinách. Pro člověka jsou klinicky významné dva druhy, Staphylococcus aureus, neboli zlatý stafylokok, a Staphylococcus epidermidis.

Zahubení bakterie Staphylococcus epidermidis

Stafylokok je velmi známý, bakteriální rod čeledi Staphylococcaceae. Tento rod zahrnuje 32 druhů bakterií, mezi něž patří Staphylococcus epidermidis. Čím je tato bakterie lidstvu nebezpečná, a co o...
Zkoumání atomu umožnilo pochopit jeho strukturu a navrhnout vhodný model atomu, který by tuto strukturu popisoval. Tyto výzkumy vedly k závěru, že atom se skládá velmi malého atomového jádra a elektronového obalu, který toto jádro obklopuje.

Rydbergova molekula vytvořena poprvé na světě

Exotická molekula, jejíž existence byla doposud pouze předmětem teoretických diskusí, byla konečně vytvořena mezinárodní skupinou vědců, vedených Věrou Bendkowskou (Vera Bendkowsky) ze Stuttgartské...
Letadlová loď třídy Gerald R. Ford

Nejdražší inženýrské projekty na světě

Nejdražšími inženýrskými projekty světa jsou letadlová loď třídy Gerald R. Ford, bostonská dopravní tepna Big Dig, přehrada Three Gorges Dam v Číně, skládka jaderného odpadu v Yucca Mountain ve Spo...
Malá křehoučká rostlina nejen uklízí odpad z průmyslových farem, ale produkuje 5-6x více škrobu než akr pšenice. Škrob se pak používá k výrobě ethanolu. Drobnička zachrání svět.

Biolihová drobnička pro čištění odpadních vod

Výzkumný tým ze Státní univerzity v Severní Karolíně se shodli na tom, že malá vodní rostlina může být používána pro čištění odpadních vod z průmyslových farem a zároveň být použita pro výrobu ethy...
kvantový systém nevyhledává slova podle toho, jak často se objevují, nýbrž podle toho, kde se objevují

Kvantová matematika může překonat Google

Matematická technika studující poruchy v kvantových systémech může zlepšit hledání na internetu pomocí klíčových slov. Měla by být využitelná i pro hledání užitečných informací v lidském genomu.
Nový elektrický model je na cestě Tesla Tesla Motors plánuje kolem roku 2010 celou řadu cenově dostupných bateriemi-poháněných modelů

Baterie s viry pro auto na elektrický pohon

Výzkumný tým tvrdí, že jejich virem upravené baterie mají tak velikou kapacitu a výkon, že by mohly být využity do budoucna k pohonu hybridních vozidel jako třeba Tesla model S nebo Chevy Volt.
Hned na začátek by se dalo říci, že se nezačínáme přibližovat dni, kdy pro nás budou moci roboti udělat vše. Přibližujeme se totiž dni, kdy stačí jen pouhá myšlenka, aby robot udělal přesně to, co mu přikážeme.

Mozkové strojové rozhraní pro robota

Japonský výzkumný institut Honda (Honda Research Institute) spolu s precizním výrobcem přístrojových součástek Shimadzu představil naprosto šokující technologii čteni myšlének.
Hydráty metanu jsou tvořeny zmrzlou vodou a molekulami metanu. Vznikají působením vysokého tlaku a nízkých teplot při průnicích metanu ze zemské kůry a při rozkladu organické hmoty.

Hořící led jako fosilní palivo

Přírodní plyny uzavřené v krystalcích ledu skrývají ohromné množství energie. Tyto hydráty se vyskytují pod mořskou hladinou, v hloubce minimálně 500 metrů.
Kmenové buňky se nacházejí ve většině mnohobuněčných organizmů. Charakteristická pro ně je schopnost obnovovat se mitotickým buněčným dělením a rozdělení na řadu specializovaných typů buněk.

Kmenové buňky na vypěstování většího poprsí

Terapií kmenovými buňkami lze dosáhnout zvětšení velikosti poprsí. Nová metoda bude zpřístupněna ženám ve Velké Británii. Zde již probíhá zkušební léčba u pacientek, kterým byly z prsou odstraněny ...