Technologie

National Ignition Facility

Odpočet do jaderné fúze

Kalifornští vědci nyní poprvé laboratorně vyzkouší tzv. fúzi s inerciálním (setrvačným) udržením. Na malou kuličku stlačeného paliva vypálí naráz ze 192 laserů a v malém napodobí proces, který prob...
Během experimentů se vědcům podařilo vytvořit nejen trubičky složitého tvaru, ale také jejich rozvětvení (foto Nature Chemistry).

Vypěstována síť neorganických mikrotrubiček

Vědcům z univerzity v Glasgow (University of Glasgow) se podařilo vytvořit mikroskopické potrubí, které téměř samostatně vyrůstá z neorganických krystalů, které obsahují wolfram.
200 BC From the House of the Faun, Pompeii.

Chemické zbraně starověkých Peršanů

Chemické zbraně nebyly poprvé použity během I. světové války, ale už ve III. století, tvrdí archeolog Simon James z univerzity v Leicesteru.
Autoři mikrobaťůžků ne náhodou využili právě tuto podobnost. Jde o to, že kapsle se přichytí k buňce v organické části, stejně jako naplněný batoh přiléhá pouze k lopatkám a při "chůzi" se může tato nůše trochu pohybovat (jako batoh na popruzích). To je samozřejmě lepší, než pevné spojení na způsob náplasti, protože takto budou buňky lépe procházet úzkými kapilárami, - tvrdí vědci.

Batohy pro imunní buňky

Polymerové kapsle, strukturované na nanoúrovni a naplněné léčebnými preparáty, jednoho dne provedou revoluci v medicíně. Zatím ale buňky imunitního systému přenášely tyto mikrobaťůžky na svých "bed...
Čip má v sobě zabudovaný systém, který přijímá i anténní síť

Radiočip přijímá signál 100 krát rychleji než Wi-Fi

Čipový systém (SoC), sestrojený profesorem Jri Lee z Národní univerzity v Taiwanu (National Taiwan University), má desetkrát menší rozměry a cenu, než ty systémy, které jsou v současnosti k dispozi...
Vybarvená fotografie houby Gliocladium roseum, získaná na skenovacím elektronovém mikroskopu

Dieselové palivo lze získávat z hub

Gary Strobel se svými kolegy z univerzity v Montaně (Montana State University) objevili "mykodiesel" - lehký topný olej, získaný mikroskopickou houbou, která roste v džunglích Jižní Ameriky.
Danio rerio (Dánio pruhované, známá  mezi akvaristy jako zebřička) je sladkovodní, kaprovitá ryba z východní Indie, od Kalkaty až po Masulipatam.

Vědci se naučili kontrolovat buňky embrya

Skupina vědců z Evropské molekulární a biologické laboratoře (EMBL) pozorovala cesty přemísťování a průběh dělení všech buněk rybího embrya dania pruhovaného (Danio rerio).
Malba v jeskyni Altamira na území dnešního Španělska, kde probíhaly práce. Podle autorů výzkumu nebyly tyto jeskyně využívány jako obytné prostory - naši předkové je navštěvovali s uměleckými cíli.

Fresky byly vytvořeny během 15 000 let

Tradiční technika pracuje při zkoumání se stářím částic (převážně dřevěného uhlí), které patří nebo se nějakým způsobem dostaly do složení barev. To umožňuje stanovit přibližné stáří pigmentu, ale ...
Unikátní let odstartoval z ostrova Omelek v Tichém oceánu

Soukromá raketa vstoupila na oběžnou dráhu

Malá americká společnost SpaceX posunula na trhu spouštěcích služeb možnosti kosmických velmocí: soukromníky poprvé "od A do Z" připravená a vyrobená kapalinová nosná raketa Falcon 1 vzlétla na obě...
Hyperion, výška této gigantické sekvoje je 115,5 m

Syntetický strom poskytne v poušti vodu

Američtí vědci jako první na světě dokázali vytvořit syntetický stvol, který je schopen předávat tekutinu díky rozdílným tlakům, stejně jako skutečné stromy.