Biolihová drobnička pro čištění odpadních vod

Výzkumný tým ze Státní univerzity v Severní Karolíně se shodli na tom, že malá vodní rostlina může být používána pro čištění odpadních vod z průmyslových farem a zároveň být použita pro výrobu ethylalkoholu a potenciálně být z části odpovědí na globální energetickou krizi.

Malá křehoučká rostlina nejen uklízí odpad z průmyslových farem, ale produkuje 5-6x více škrobu než akr pšenice. Škrob se pak používá k výrobě ethanolu. Drobnička zachrání svět.

Malá křehoučká rostlina nejen uklízí odpad z průmyslových farem, ale produkuje 5-6x více škrobu než akr pšenice. Škrob se pak používá k výrobě ethanolu. Drobnička zachrání svět.

Výzkumný tým ze Státní univerzity v Severní Karolíně (North Carolina State University) se shodli na tom, že malá vodní rostlina může být používána pro čištění odpadních vod z průmyslových farem a zároveň být použita pro výrobu ethylalkoholu a potenciálně být z části odpovědí na globální energetickou krizi. Výzkum ukazuje, že okřehkovité nebo li drobnička jak této rostlině říkají, může být na škrob bohatší až 6x více než jakákoliv jiná obilnina. Podle Dr. Anne-Marie Stompové by byla výroba ethylalkoholu z drobničky mnohem rychlejší a levnější než například z kukuřice.

"můžeme zabít dva ptáky jedno ranou - výroba biopaliva a čištění odpadních vod" řekl Dr. Jay Cheng výzkumník univerzity v Severní Karolíně. Dodal také, že škrob tohoto vodního plevele je snadno přeměnitelný na ethylalkohol a to za použití stejných přístrojů, které získávají ethyl z obilí.

Obilí je primární plodina na výrobu ethylalkoholu ve Státech. Nicméně jeho použití za pěstováním alkoholu bylo v posledních letech pod palbou kritiky, díky nakládání s energiemi na zpracování obilnin. Na jedné straně stojí koncerny, které vyrábějí z obilnin jídlo a na té opoziční koncerny, které vyrábějí alkohol. Vodní plevel, podle originálního názvu z angličtiny "duckweed", představuje novou alternativu pro výrobu ethylalkoholu. Výroba je mnohem rychlejší a produktivnější. Tato malá vodní řasa (Duckweed v aj.) má ale trochu jiné nároky na pěstování. Roste v mělkých rybnících, ty mohou být vybudovány třeba na půdě, která je typicky nevhodná pro tradiční rostliny. Drobnička je tak účinná, že dokáže vyčistit jakoukoliv vodu, vysává z ní živiny.

Rozsáhlé vepřové farmy, které vyváží nebo snad skladují svůj odpad, by mohly uložit jejich nečistoty do velké laguny pro biologické čištění. Zázračná vodní řasa k růstu využívá mnoho živin a to hlavně z živočišných odpadů a tak předchází jejich propouštění do životního prostředí.

Mike Yablonski řekl: "V zemědělství je obrovská zaujatost proti novým věcem, všichni si myslí, že všechny rostliny jsou objevené a nic nového nemůže přijít. Drobnička může být první nová rostlina 21. století. V duchu George Washingtona Carvera, který změnil arašídy v populární jídlo v mnoha zemích, Jay a Já jsme na cestě proměnit drobničku do nové průmyslové plodiny, která bude poskytovat účinnou výrobu alternativního paliva.

Dr. Cheng, profesor biologického a zemědělského inženýrství, mimořádný profesor lesnictví a bývalý doktorský spolupracovník výzkumu. Výzkum, který je financovaný společností North Carolina Biofuels Center, byl představen u výroční konference institutu biologického inženýrství v Santa Carla (Institute of Biological Engineering in Santa Carla, Calif).

Nyní Cheng a Stomp zavádějí systém, který prošetřuje a vymýšlí jak zavést rozsáhlý systém pro pěstování drobničky na živočišných odpadních vodách.

zdroj: http://news.ncsu.edu/news/200...

Související články

Články z rubriky Technologie, Ideje, projekty,

« Kvantový přistup Projekty »