Kvantová matematika může překonat Google

Matematická technika studující poruchy v kvantových systémech může zlepšit hledání na internetu pomocí klíčových slov. Měla by být využitelná i pro hledání užitečných informací v lidském genomu.

kvantový systém nevyhledává slova podle toho, jak často se objevují, nýbrž podle toho, kde se objevují

kvantový systém nevyhledává slova podle toho, jak často se objevují, nýbrž podle toho, kde se objevují

Matematická technika studující poruchy v kvantových systémech může zlepšit hledání na internetu pomocí klíčových slov. Měla by být využitelná i pro hledání užitečných informací v lidském genomu. Čím je vlastně metoda tak vyjímečná? Dokáže najít významné vzory ve velkých datových souborech jako třeba právě webové stránky nebo textové dokumenty.

Standartní vyhledávání klíčových slov totiž funguje tak, že se porovnává frekvence slov hledaných v jednom dokumentu s frekvencemi ve standartním textovém souboru z více zdrojů. Pak je slovo, které vypadá důležitější než slovo průměrné, automaticky považováno za důležité. Profesor Carpena, fyzik univerzity v Malaga (University of Malaga) ve Španělsku jde na věc trochu z jiné strany. Jeho systém nevyhledává slova podle toho, jak často se objevují, nýbrž podle toho, kde se objevují.

Dříve profesor využíval matematiku náhodných maticových systémů k analýze systémů kvantových. Jak ale on sám říká: "stejná technika přece může být použita k rozpoznání nápadných slov v textu". Podle jeho teorie se důležitá slova kupí dohromady kdežto ta méně důležitá se zdají být více rozdělena. Stejně jako třeba autoři, kteří píší své nápady, ti používají slova mnohokrát v jediném odstavci nebo v jedné stránce do té doby, než přejdou k řešení dalšího problému nebo snad rozvinutí další teorie či nápadu. Spojky třeba jako a, ale se v textu objeví tedy více rovnoměrněji.

V testech provedených profesorem Carpenem a jeho týmem tato technika slavila úspěch. Použitím této maticové teorie k výtahu slov z knihy Alberta Einsteina nazvané Relativita: Zvláštní a obecná teorie program našel vesmír, pole, gravitační a energie a tak dále až do 10ti výrazů. To stále, ale není vše čím se profesor může pyšnit. Metoda umí sama tvořit a vybírat slova a skládat je přímo z textu. Carpen odstranil mezery v celém dokumentu a zadal programu aby mu identifikoval písmenné kombinace v rozmezí 2-35-ti znaků. Program se totiž dokáže zaměřit i na abstraktní datové soubory a právě proto je profesor přesvědčen, že by mohl být využit ke zkoumání lidského genomu a z něj pak k extrakci vzácných a důležitých informací.

Bohužel podle kritiků není zcela jasné, zda-li je tato metoda opravdu na plné čáře lepší než ty existující. Uvidíme do budoucna jestli profesor Carpen dokáže dostatečně svou teorii obhájit - řika Oren Etzioni, počitacovy vědec z Washingtonské Univerzity v Sietlu (University of Washington).

zdroj: http://www.newscientist.com/a...

Související články

Články z rubriky Technologie, Ideje, projekty,

« Baterie s viry Lihová drobnička »