Planeta, přiroda

Řez Zemí od jádra k exosféře. Levá část obrázku není ve správném měřítku.

Všechny změny v zemském jádru

Až donedávna bylo těžké pochopit, co se vlastně děje 3 000 km pod našima nohama, dokud si výzkumníci nebyli úplně jisti, že porozuměli způsobu zhuštění atomů železa v zemském jádru. Ale nové výzkum...
Na rozdíl od zvířat s páteří, hmyz dodává kyslík do tkáně přímo pomocí sítě slepých tracheálních trubic a nepotřebuje k tomu krev, jako např. člověk.

Proč nejsou brouci velcí

Vážky, s rozpětím jestřábích křídel, a stonožky, delší než lidská noha, žili před více než 250 miliony let. Přírodovědci se dlouho divili, proč tito brouci, jako ze sci-fi filmu, neexistují dodnes.
Aye-aye (Aye-aye)

Nejzvláštnější zvířata a tvorové světa

Naše planeta je osídlená dost bizarními a udivujícími tvory i bez toho, že bychom si museli o nich něco vymýšlet. Zde je jen hrstka z nejvýstřednějších tvorů, které jsou lidstvu známy.
Antarktida a bakterie

Osm miliónů let starý brouk žije a roste

Osm miliónů let stará bakterie, která byla vyextrahována z nejstaršího ledu na světě, nyní roste v laboratoři a čeká na výzkumníky. Je pravděpodobné, že pravěké bakterie a viry znovu obživnou, když...
Chobotnice pobřežní (Octopus vulgarius) - dosahuje délky až 3 metrů, ale z pravidla se vyskytují menší exempláře. Hmotnost jedince může dosahovat až 25 kilogramů.

Měkkýši vyprávějí o vleklém vymírání

K nejrozsáhlejší ekologické katastrofě, která se kdy na naší planetě udála, došlo na konci permu, přibližně před 250 milióny lety. Tehdy z povrchu zemského zmizelo 95% druhů.
Levitace

Zásadní průlom v oblasti levitace

Dvěma britskými fyziky byl navržen způsob jak zrealizovat levitaci pomocí záhadného přírodního jevu. Jejich nápady jsou nyní seriózně zkoumány vedoucím americkým výzkumníkem, který by je mohl uvést...
Jestliže třeba nepochopíte toto gesto, pak vám orangutan - když něco velmi potřebuje - jednoduše ukáže nějaké jiné

Orangutani jsou schopni řešit šarády

Vědci provedli překvapující pozorování. Podle předpokladů tohoto výzkumu, orangutani používají při komunikaci gesta, která jsou schopni měnit podle toho, jak dobře je ostatní chápou.
Až po vás, ne, až po vás. Mravenci nás dokážou naučit, jak nejlépe uklidnit davovou psychózu.

Mravenci využívají dobré mravy k protlačení se davem

Zděšený dav může být evakuován rychleji za použití jistých druhů překážek, které jsou mu kladeny do cesty. To tvrdí australští výzkumníci a řekli, že se můžeme učit od mistrů davové kontroly: od mr...
Zleva: Eleutheria dichotoma ve svém přirozeném tvaru. Zprava: "vícehlavé" exempláře, které se podrobily zásahu genetiků.

Genetici vytvořili 12 hlavou medúzu

Takový divný tvor pomáhá biologům poznat tajemství evoluce celé zvířecí říše. Biologové prováděli pokusy s mořskými bezobratlými.
Pokud se setkají dva samci s přibližně stejnými klepety, pak k potyčce dojde bez ohledu na jejich velikost.

Humři se navzájem straší falešnými klepety

Samci humrů s klepety, které jsou větší než statistický průměr, zastrašují jiné samce - případné partnery v boji - pouze a jen svým vzhledem. Přesto často taková zbytnělá klepeta nepředstavují pro ...