Ideje, projekty

Zlato (Aurum, značka Au) je fyzicky odolný, velmi dobře tepelně i elektricky vodivý, ale poměrně měkký drahý kov žluté barvy. Již od dávnověku byl používán pro výrobu dekorativních předmětů a šperků a jako měnová záruka při emisích bankovek. V současné době je navíc důležitým materiálem v elektronice, kde je ceněna jeho vynikající elektrická vodivost a odolnost proti korozi. V přírodě se vyskytuje zejména ryzí.

Zlato pomoci novin dobývá gel

Japonští vědci pod vedením Katsutoshiho Inoue (Katsutoshi Inoue) z univerzity Saga (Saga University) vynalezli levný a efektivní gel, který je schopen vylovit z odpadků mikročástice drahých kovů.
Takto by měla vypadat umělecká koncepce designu pro mořské kolonie na podpěrách. Institut pro mořské kolonie (The Seasteading Institute) představil ohromné shluky těchto staveb, které tvoří městské státy na otevřeném oceánu.

Už jste unaveni ze 190 různých národností světa?

S dotací 500 000 dolarů od Petera Thiela, zakladatele PayPalu, strůjce Googlu a dřívějšího programátora Sun Microsystems, byla založena "The Seasteading Institute", organizace určená k vytvoření e...
Analogii horizontu událostí můžete vidět i v obyčejné kuchyni. Na fotografii: vodní kruh obklopuje hladký úsek povrchu kolem místa, kam padá voda z vodovodního kohoutku. V tomto kruhu voda teče rychleji, než se šíří vlny, proto se vlna dovnitř kruhu dostat nemůže. Při vytékání z vodního kruhu se voda přibrzdí – v tomto místě je vidět vlnu. Kruh, který opisuje, lze považovat za horizont událostí.

Model černé díry v bazénu s vodou

Dokonce i jevy kosmického měřítka mají své pozemské analogie: pružné vlny v kapalině se v mnohém chovají podobně jako vlny světla v prostoru. Mezinárodní skupina vědců využila tuto vlastnost k tomu...
PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) je se svými 1,8 miliony členů, poskytovatelů a dobrovolníků největší organizace na ochranu zvířat a jejich práv na světě.

Milion za maso ze zkumavky

Organizace "Lidé za etické zacházení se zvířaty" oznámila, že jako odměnu 1 milion dolarů dostane ta skupina vědců nebo ta společnost, která do 30. června 2012 zpracuje metodu výroby kuřecího masa ...
Vesmír a čas jsou navzájem propojeny jako vlákna čtvrté dimenze, nazvaná vesmírný čas

Fyzikální možnosti cestování časem

Touha znovu obejmout již zesnulého, milovaného člověka nebo snaha zabránit nehodám, to jsou stále trvající důvody, proč myšlenka cestování v čase vrtá hlavou tolika lidem.
I think [sketch] Case must be that one generation then should be as many living as now. To do this and to have many species in same genus (as is) requires extinction.

Osobní Darwinův blog

Na webové stránky Darwin Online Project bylo přidáno více než 90 tisíc dokumentů. Patří sem i publikace a rukopisy Darwina, jeho osobní dopisy a poznámky, ale také koncept k práci "O původu druhů",...
Osmák degu (Octodon degus) je malý chilský hlodavec, lidově přezdívaný též chilská veverka. Jméno osmák má původ ve tvaru žvýkacích plošek jeho stoliček, které tvarem připomínají osmičky.

Hlodavci používají nářadí

Vědci z japonského Institutu pro fyzikální a chemický výzkum (RIKEN) jako první na světě naučili hlodavce používat nástroje.
L'Empire des Mers, galéra „Bucentaure“ na obraze malíře

Účet za to, že Napoleonovi vojáci spálili loď

Benátští nadšenci, kteří jsou připraveni 15. března začít znovu stavět Napoleonovými vojsky spálenou slavnou galéru „Bucentaure“, usoudili, že by bylo spravedlivé, aby část nákladů zaplatila Francie.
Ocean Termal Energy Conversion (OTEC)

Energetické ostrovy by mohly zásobovat celý svět

Vlny oceánu už dnes používáme jako zdroj obnovitelné energie, ale právě rozdíly v teplotách mořské vody by mohly být našim budoucím zdrojem energie. Myšlenka vytvářet obnovitelnou elektřinu pro zem...
Badatel Hauke Trinks, který strávil 13 měsíců na Krajním Severu a zkoumal tam vlastnosti ledovce

Led je příznivé prostředí pro zrození života

Výsledky výzkumu svědčí o tom, že pokud se život na Zemi zrodil v ledovci, pak k něčemu podobnému mohlo dojít i na jiných místech Sluneční soustavy, nemluvě o planetách jiných hvězd, které třeba pa...