Už jste unaveni ze 190 různých národností světa?

S dotací 500 000 dolarů od Petera Thiela, zakladatele PayPalu, strůjce Googlu a dřívějšího programátora Sun Microsystems, byla založena "The Seasteading Institute", organizace určená k vytvoření experimentálních oceánských komunit "s rozličným sociálním, politickým a právním systémem".

Takto by měla vypadat umělecká koncepce designu pro mořské kolonie na podpěrách. Institut pro mořské kolonie (The Seasteading Institute) představil ohromné shluky těchto staveb, které tvoří městské státy na otevřeném oceánu.

Takto by měla vypadat umělecká koncepce designu pro mořské kolonie na podpěrách. Institut pro mořské kolonie (The Seasteading Institute) představil ohromné shluky těchto staveb, které tvoří městské státy na otevřeném oceánu.

Pokud malý tým milionářů ze Silicon Valley (česky Křemíkové údolí) dostane svou příležitost, tak by během několika let mohla vzniknout nová varianta globálního občanství. Permanentní, jakoby neomezený, národ plující v mezinárodních vodách.

S dotací 500 000 dolarů od Petera Thiela, zakladatele PayPalu, strůjce Googlu a dřívějšího programátora Sun Microsystems, byla založena The Seasteading Institute, organizace určená k vytvoření experimentálních oceánských komunit "s rozličným sociálním, politickým a právním systémem."

"Trvá to již desetiletí, ten kdo se ohlédne zpět na počátek tohoto tisíciletí pochopí, že mořské kolonie byly zřejmým krokem kupředu a povzbuzují vývoj modelů ve veřejném sektoru po celém světě k větší efektivnosti a praktičnosti ," uvedl Thiel ve svém sdělení.

Mohlo by to znít jako nějaké nastavení pro video hru Bioshock, ale institut si jen tak nehraje: Plánují vypustit prototyp v přístavu v San Francisku během nastávajících dvou let, což bude první krok k vytvoření vnitromořských městských států nebo mořských kolonií - usedlostí na hladině uprostřed moří.

Uvnitř panteonu těchto utopických komunit existuje obzvláště bohatá historie o tom, jak se lidé snažili žít odlišně než stát, venku na moři. Nejambicióznější byl projekt Aquarius Maršála Savage, který se nezaměřil na nic jiného, než na kolonizaci vesmíru. Účastníkem byl také Michael Oliver milionář z Las Vegas, který se pokusil vytvořit novou ostrovní zemi Republic of Minerva tak, že byly vybagrovány mělké vody nedaleko Tongy. A nezapomeňme na loď Freedom Ship, která měla být jako kus pojízdné země jednu míli dlouhý a jeho cena měla dosáhnout 10 biliónů dolarů.

Žádný z těchto projektů nebyl úspěšný, o tom sezakladatelé Institutu pro Seastanding, Patri Friedman and Wayne Gramlich nadšeně zmínili ve své 300 stránkové knize, kterou společně napsali na téma mořských kolonií.

Místo toho, aby začali s ohromným schématem hodným lotra z Bondovek, institut přináší podnikatelskou mentalitu pro vytváření oceánských městských států. "V historii existovalo mnoho bláznivých lidí, kteří se pokoušeli o tuto věc a našim nápadem je uskutečnit náš cíl zcela reálným způsobem," tvrdí Joe Lonsdale, předseda institutu a šéf bilionové společnosti "Clarium Capital Management".

Obyvatelé těchto mořských kolonií chtějí vytvořit svůj prototyp za několik milionů dolarů snížením a modifikací už existující pobřežní ropné plošiny známé jako " spar platform".

Přečtěte si taky o Království Redonda (ostrov o rozloze 2,5 kilometrů čtverečních v Karibském moři). Dá se bydlet i v hermeticky uzavřeném skleníku (Biosféra 2).

zdroj: http://www.wired.com/science/...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Ideje, projekty,

« Model černé díry Píšťalky Smrti »