Chemické zbraně starověkých Peršanů

Chemické zbraně nebyly poprvé použity během I. světové války, ale už ve III. století, tvrdí archeolog Simon James z univerzity v Leicesteru.

200 BC From the House of the Faun, Pompeii.

200 BC From the House of the Faun, Pompeii.

Chemické zbraně nebyly poprvé použity během I. světové války, ale už ve III. století, tvrdí archeolog Simon James z univerzity v Leicesteru (University of Leicester).

Tato významná bitva proběhla v antickém městě Dura-Europos, který se nacházel na území dnešní Sýrie. Založen byl v roce 300 př.n.l. a ve III. století n.l. už patřil Římanům. A dějiny městské pevnosti byly završeny v roce 256, kdy byla obsazena Peršany (Sasánovci), zapomenuta a zasypána pískem.

Bitva o město byla krutá. Kromě toho, že Peršané navezli velký val, aby mohli hradby brát útokem, kopali také podzemní chodbu. Římští vojáci také kopali tunel. Proto zápas probíhal i v podzemí. V důsledku toho, v "labyrintu" pod městskými hradbami zůstalo mnoho těl Římanů, nalezených současnými archeology.

Přibližně 20 ostatků těl, objevených pod městskými hradbami, ale také řada jiných nálezů, které podrobil James analýze, mu dovolili sestavit velmi zajímavou verzi těchto událostí.

Je známo, že Peršané prováděli výkopové práce, aby narušili hradby a věže (to se jim ale nepovedlo, hradby jen trochu sesedly), navíc se pokoušeli vtrhnout do města z podzemí (ale ve vysvětlení, jak opravdu padl Dura-Europos, doposud zůstává hodně bílých míst). Římané kopali protichodby ve snaze situaci útočníkům zkomplikovat.

A právě tady, jak si myslí archeolog z Leicesteru, Peršané použili novou zbraň - zapálili asfalt a krystaly síry, aby se jedovaté plyny, jako komínem, vydaly za Římany (čemuž napomohl způsob výkopu - podívejte se na obrázek dole). Stalo se to takto: podle Simona Římané, kteří právě byli v tunelu, ztratili vědomí během několika sekund a zemřeli za pár minut.

Svědčí o tom rozložení dvou desítek těl, složených poblíž

Svědčí o tom rozložení dvou desítek těl, složených poblíž "římského" vchodu do úzkého tunelu (jeho průměr je menší než 2 x 2 metry a délka tunelu je více než deset metrů).

Aby sasánovští vojáci najednou porazili 20 silných protivníků v tak stísněných prostorách obvyklou zbraní, museli by být neskutečně zruční, přemítá britský vědec. I když zkoumání ruin Dura-Europos probíhá už od roku 1920, ještě pořád zde zůstává mnoho záhad. Včetně použití chemické zbraně, což se ještě bude muset velmi podrobně prozkoumat.

zdroj: http://www.le.ac.uk/archaeolo...

Související články

Články z rubriky Technologie, Společnost, lidé,

« Jeskynní lidé Prosopagnosie »