Jste ospalí? Méně surfujte po internetu

Lidé, kteří tráví čas surfováním na internetu nebo sledováním televize těsně před spaním, se cítí nevyspalí.

Sledování televize před spaním u vás může vyvolat pocit nedostatku spánku

Sledování televize před spaním u vás může vyvolat pocit nedostatku spánku

Novými výzkumy se zjistilo, že pokud tito lidé budou spát naprosto stejně dlouho jako ti, kteří strávili před spaním u televizní nebo počítačového monitoru mnohem kratší dobu, budou se cítit unavenější.

"Zatímco lidé používají elektronická média, jako je např. internet, vyšlo najevo, že jejich dlouhodobým používáním těsně před spaním mohou u sebe docíli pocitu nedostatku spánku," sdělil pro agentůru Reuters Health vedoucí Dr. Nakamori Suganuma z Univerzity (Osaka University) v japonské Osace.

Se svými kolegy získal data o problémovém spánku v souvislosti s používáním medií těsně před spaním od celkem 5 875 japonských respondentů ve dvou odlišných výzkumech, týkajících se surfování po internetu. Jejich objevy byly publikovány v časopise Sleep and Biological Rhythms.

Téměř u poloviny respondentů souvisel pocit nedostatku spánku s používáním medií těsně před spaním. Tyto případy delšího užívání elektronických medií před spaním byly jasnou příčinou pocitu nedostatku spánku. Celkem u 29 procent lehčích uživatelů (méně než 1,5 hodiny) bylo používání medií bráno jako pravděpodobná příčina nedostatkového spánku.

Pro srovnání, 40 procent středních uživatelů medií (1,5 až 3 hodiny) a 54 procent težkých uživatelů (více než 3 hodiny) tvrdí totéž..

Přesto, dlouhé vysedávání u internetu nebo u televize před spaním nesouviselo se zhoršením běžného spánku.

zdroj: http://www.dailymail.co.uk/pa...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé,

« Starověka stopa Holistické učení »