Život i na vzdálených planetách

Hledáním nových metod a poznatků o životě na ostatních planetách se zabývají vědci po celém světě. Astronomové teď ale konečně přicházejí s metodou, která by již brzy mohla vést k velkému objevu signálů života i na nebesky vzdálených planetách.

Planeta u trojhvězdy v souhvězdí Labutěs označením HD 188753 objevena pomocí havajského Keckova teleskopu

Planeta u trojhvězdy v souhvězdí Labutěs označením HD 188753 objevena pomocí havajského Keckova teleskopu

Badatelé, kteří se podílejí na výzkumu zabývajícím se hledáním nových metod a pomocí nich se snaží odhalovat život na vzdálených planetách sluneční soustavy, mají nové zprávy. Přicházejí totiž s metodou zahrnující analýzu proudění světelného záření skrz atmosféru planet. Věří, že během jednoho či dvou desetiletí tato technika pomůže odhalit život i na planetách obíhající hvězdy daleko za Sluncem. Metoda reflexe (metoda odrážejícího světla) je metoda pomocí níž odborníci nasbírali hodnotné informace o atmosféře planet. Nová metoda má ale trochu jiný přístup, a to studování světla procházející atmosférickou vrstvou namísto její reflexe. Tento přenos spektra byl založen právě na poskytování o mnoho silnějších signálů.

Analýza světla může odhalit biologicky důležité prvky, jako je kyslík nebo voda, tedy prvky, které dokazují přítomnost života. Test byl již prováděn při zatmění Měsíce při pozorování měsíčního světla procházejícího skrz zemskou atmosféru.

Dr. Enric Palle z Astrofyzikálního Institutu na Kanárských ostrovech (Instituto de Astrofísica de Canarias - IAC), který výzkum vedl (zprávy z výzkumu byly publikovány v magazínu Nature) podotkl: "Nyní víme, jak vypadá takový přenos spektra na obydlené planetě a máme mnoho lepších nápadů jak ve sluneční soustavě najít a hlavně rozpoznat planety jako je Země, kde by se mohlo životu dařit."

Předseda akciové společnosti Science and Technology Facilities Council, Profesor Keith Mason dodává, že tento" přenos spektra" je rozhodně skvělá zpráva i pro další vesmírné mise, které budou i nadále věnované hledáním života ve vesmíru.

zdroj: http://www.telegraph.co.uk/sc...

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír, Ideje, projekty,

« Kvantová teorie Mimozemský život »