Vesmír v rukou studentů

Mladým studentům vyzbrojeným pouze fotoaparátem za 56$ a latexovým balónem se podařilo zachytit ohromující obrázky vesmíru z výšky dvaceti mílí nad zemí.

Stratosféra je zvláště důležitou částí atmosféry, neboť obsahuje ozón, který absorbuje velké množství ultrafialového záření dopadajícího na Zemi.

Stratosféra je zvláště důležitou částí atmosféry, neboť obsahuje ozón, který absorbuje velké množství ultrafialového záření dopadajícího na Zemi.

Obrázek stratosféry byl pořízený skupinkou čtyř španělských studentů, kterým se tak do tohoto prostoru podařilo balón poslat. Zachycením fotografií z dvaceti mílí nad zemským povrchem zakončil na konci února tohoto roku tým Meteotek (Meteotek team) ze školy IES La Bisbal school in Catalonia jejich ohromný experiment.

Sestavením součástí elektronického snímače se Gerardu Marull Paretasovi, Sergimu Saballs Vilovi, Martu Gasull Morcillovi a Jaumu Puigmiquel Casamortovi podařilo poslat latexový balón na kraj vesmíru a zachytit tak údaje jeho samotného výstupu. Vše bylo sestavené čtyřmi studenty ve věku 18 až 19 let pod vedením jejich učitele Jordi Fanas Oriola.

Vedoucí samotného týmu Gerard Marull (18 let) řekl: "Byli jsme našim výsledkem překvapeni, zejména našimi fotografiemi, poslat naši vlastnoručně vyrobenou loď na kraj vesmíru je prostě neuvěřitelné." "Balón, který jsme vybrali, byl nahuštěn heliem něco přes dva metry a vážil 1500 gramů", poznamenal Gerard. "Byl schopný unést senzorové vybavení a digitální fotoaparát Nikon, což vážilo 1,5 kg."

"Po startu v 9.10 hodin ráno bylo pro tento experiment nejkritičtějším bodem vidět, zda se balón dostane za hranici 10 000 metrů, což je nadmořská výška, na kterou se dostávají lety komerčních aerolinek. Jak naše loď stoupala, zachytili jsme údaje a mapovali postup za použití aplikace Google Earth a palubního rádiového přijímače", řekl dále Gerard.

"Ve výšce 100 000 stop ztratil balón nahuštění a jeho vybavení se tak vrátilo na zem. Abychom snímač a kartu z fotoaparátu našli, cestovali jsme dalších 10 km. Vybavení totiž ještě stále vysílalo signál, i když bylo vystaveno extrémním podmínkám."

Úspěch slaví studenti i za hranicemi Evropy, skupinky čtyř španělských studentů si totiž všimla již Univerzita Wyoming (University of Wyoming) ve Spojených státech amerických.

zdroj: http://www.telegraph.co.uk/ne...

Související články

Články z rubriky Technologie, Astro, vesmír, Ideje, projekty,

« Vrt do Země Božské zjevení »