Čerpací stanice i ve vesmíru

Zapomeňme na obrovské a zbytečně drahé rakety. Plán zkoumaný americkým vládním výborem by mohl poskytovat menší a levnější rakety k létání na Měsíc se zastavováním na orbitální čerpací stanici.

Takto zatím vypadá nové Kosmické centrum firmy Masten Space Systems v kalifornské Santa Clara

Takto zatím vypadá nové Kosmické centrum firmy Masten Space Systems v kalifornské Santa Clara

Používáním tradičních raket pro takové mise je zapotřebí mnoho tun paliva. Posílání astronautů nebo nejstatnějších robotických sond do tak vzdálených destinací proto požaduje i obrovské odpalovače. To by se ale mohlo změnit. Výbor svolaný dle rozkazu Bílého Domu na zhodnocení plánů NASA pro budoucí lety lidí do vesmíru - zahrnující projekt posílání lidí na Měsíc do roku 2020 - uvažuje o radikální myšlence vybudovat orbitální stanice, na kterých by mohly relativně malé a nepříliš drahé rakety cestou, z důvodu načerpání paliv, zastavovat.

Potenciální výhody jsou detailně zpracovány v podkladech předložené minulý týden Jonathanem Goffem, inženýrem Masten Space Systems v kalifornské Santa Clara.

Takovýto plán by mohl organizaci NASA dovolit provádět mise na Měsíc, a to bez zbytečných biliónových (v dolarech) výdajů na vybudování gigantické rakety Ares V. Stačit by mohly existující, méně výkonné rakety, jako je Boeing Delta IV nebo Lockhead Martin´s Atlas V, podotýká Goff .

Před každou misí na Měsíc by bylo těmito nebo dokonce menšími raketami ovládané privátními společnostmi, na orbitální stanici přepravováno palivo. Konkurence a soutěž mezi společnostmi by tak mohla snížit výdaje a zároveň urychlit vývoj a rozvoj více schopných startovacích prostředků, obhajuje Goff.

"Do té doby než snížíme možnosti dopravy do vesmíru, nebudeme opravdu tohoto mimozemského bádání schopni", udává Goff dále.

Dne 30. července, odborníci podvýboru na zkoumání za nízko oběžnou dráhu Země vyšli důrazně ve prospěch vybudování palivových stanic ve vesmíru, jako způsob usnadnění bádání za oběžnou dráhou Země. Na veřejném setkání výboru na Floridě (Cocoa Beach), podvýbor navrhl, aby se stanice staly součástí každého scénáře vesmírného výzkumu.

Zůstává otázkou, zda i výbor bude podporovat tuto myšlenku v jeho závěrečném reportu, který bude publikován na konci srpna tohoto roku. " Tento výbor je pravděpodobně nejlepší šancí těchto stanic během dalších příštích deseti let, získat u organizace NASA podporu i možnosti financování.

zdroj: http://www.newscientist.com/a...

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír, Ideje, projekty,

« Život ve vesmíru Fúzový reaktor »