Šimpanzi odhalili spojení biologie a ekonomiky

Chování lidí v takové oblasti, jako je ekonomika, není spojeno s tradicemi a zkušenostmi. Experimenty se šimpanzi ukázaly, že tak zvaný "efekt darování", dříve spojovaný výlučně s lidskou kulturou a lidskou psychologií, je pozorován i u opic, což znamená, že má velmi hluboké biologické kořeny.

Experimenty se šimpanzi ukázaly, že tak zvaný

Experimenty se šimpanzi ukázaly, že tak zvaný "efekt darování", dříve spojovaný výlučně s lidskou kulturou a lidskou psychologií, je pozorován i u opic, což znamená, že má velmi hluboké biologické kořeny.

Neobvyklý experiment provedli Sarah Brosnanová (Sarah F. Brosnan) z univerzity Emory v Atlantě (Emory University), Owen Jones z univerzity Vanderbilt v Nashvillu (Vanderbilt University) a řada jejich kolegů z onkologického centra z univerzity v Texasu (MD Anderson Cancer Center). Podstata "efektu darování" je v tom, že lidé mají tendenci více si vážit darované jim věci (a ohodnotit ji dráž) ve srovnání s maximální částkou, kterou by museli za předmět zaplatit, kdyby jej kupovali sami.

Tento fenomén vědci vždy spojovali výlučně s ekonomikou, a tím i s kulturou a psychologií člověka. Přesto experiment amerických biologů ukázal, že šimpanzi předvádějí stejný efekt, což znamená, že je podmíněn daleko hlubšími příčinami, které vznikly v průběhu předcházejícího období evoluce živočichů, než docela novou a unikátní zkušeností člověka rozumného, jak se dosud předpokládalo. Nejdříve badatelé provedli experimenty s lidmi. Dobrovolníky rozdělili do tří skupin. Zástupcům první skupiny dali šálek kávy, druhé - čokoládový bochánek, třetí skupině byla nabídnuta možnost vybrat si mezi těmito dvěma dárky. Potom lidem navrhli, že pokud chtějí, mohou si svůj poklad vyměnit za druhý předmět (šálek za bonbón nebo naopak).

Překvapivé bylo, že lidé z první a druhé pokusné skupiny dávali častěji přednost tomu, že si ponechají dárek, který původně dostali. Častěji - dokonce v porovnání s očekávanou reakcí ("odložit") u té skupiny, která původně disponovala právem výběru a pak mohla získat věc, kterou si přála více. Následně se stejného experimentu zúčastnili šimpanzi. Jen káva a čokoláda byla zaměněna za kousky arašídového másla a tyčinky zmražené šťávy. Nejdříve byla opicím dána možnost volného výběru pohoštění, což ukázalo, že preference másla a zmrzliny jsou přibližně stejné - 50 na 50.

Dále vědci zopakovali situaci, vyzkoušenou na lidech. A ukázalo se například, že valná část šimpanzů, kteří byli obdarovaní máslem, si jej raději ponechali, i když jim byla dána možnost vyměnit tuto pochoutku za zcela zjevně chutnější zmrzlinu. "To, že vůbec nedocházelo k výměně méně preferované potraviny za ten žádanější, se podobá "efektu darování" u lidí, - poznamenal Jones.

Výsledky těchto pokusů byly zveřejněny v Current Biology.

zdroj: http://www.membrana.ru/articl...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé,

« mládí po 400 let Druhá Země »