Druhá Země je vzdálena 20 světelných let

Vědci objevili horkou a skalnatou "Druhou Zem", obíhající kolem hvězdy. Věří, že tento nález dramaticky posílí předpoklad, že nejsme ve vesmíru sami.

Zemi se podobající Gliese 581C obíhá kolem hvězdy v souhvězdí Libra, která je chladnější než naše slunce

Zemi se podobající Gliese 581C obíhá kolem hvězdy v souhvězdí Libra, která je chladnější než naše slunce

Jedná se o planetu, která se nejvíce podobá Zemi a kterou se doposud podařilo objevit. Předpokládá se, že má výborné podmínky pro výskyt vody, základní součást života. Výzkumníci odhalili planetu, která obíhá kolem jedné z nejbližších hvězd. Jde o chladného červeného trpaslíka Gliese 581 v souhvězdí Libra, vzdáleného od naší Země 20 světelných let.

Měření nebeské dráhy planety naznačuje, že je 1½ krát větší než rozměr naší domovské planety a její oběžná dráha je tak blízko Slunce, že tam rok trvá 13 dnů. Oběžná dráha planety je k hvězdě 14 krát blíž, než naše Země. Ale Gliese 581 má teplotu 3 000 C, což je o polovinu nižší teplota než má naše Slunce. Proto jsou na povrchu přijatelné podmínky pro vznik života a průměrné zemské teploty jsou odhadovány od 0 do 40 C. Výzkumníci tvrdí, že planeta má pravděpodobně atmosféru. Objev je vyvrcholením tříleté činnosti Evropské Jižní Observatoře v La Silla (La Silla Observatory) v Chile při hledání planety, vhodné pro život.

"Neměli bychom být překvapeni pokud, na této planetě nalezneme formy života," říká Stephane Udry (Stéphane Udry), astronom projektu z Ženevské Observatoře (University of Geneva) v Švýcarsku.

Před dvěma lety se stejnému týmu podařilo objevit obří planetu velikosti Neptunu, obíhající Gliese 581. Bližší pohled odhalil nejnovější planetární nálezy včetně třetí, větší planety, která oběhne hvězdu za 84 dnů. Planety byly pojmenovány po své hvězdě, spolu s tou, která se nejvíce podobá naši Zemi, Gliese 581c. Tým zpozoroval planetu při hledání "míst vhodných pro život".

zdroj: http://www.guardian.co.uk/sci...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Astro, vesmír,

« Efekt darování voda »