Ryba s téměř lidským pohledem

Ryba je schopna určovat vzdálenost k předmětům, stejně jako člověk. Naše oči nám zajišťují binokulární vidění.

Pokud se důkladně podíváte, pak u této ryby můžete rozpoznat oči a ústa

Pokud se důkladně podíváte, pak u této ryby můžete rozpoznat oči a ústa

Jak už to tak bývá, k velkým objevům dochází naprostou náhodou. Manželé Buck a Fitrie Randolphovi (Buck, Fitrie Randolph) se s instruktorem Tobym Fadirsyairem (Toby Fadirsyair) potápěli u jednoho z Molukských ostrovů v Indonézii a narazili na nevelkou rybu, kterou samozřejmě ihned vyfotili.

Divoké stvoření vypadalo jako mořský čert, ale přece jen se od něho lišilo. Potápěči upozorňovali hlavně na to, že oči má umístěné ne po stranách hlavy, ale téměř stejně, jako na lidské hlavě (z větší části směřují dopředu).

A to může znamenat, že ryba je schopna určovat vzdálenost k předmětům, stejně jako člověk. Naše oči nám zajišťují binokulární vidění.

Přitom je tělo ryby ploské, celý trup pokrývají pásky a záhyby, které skrývají dokonce i ploutve. Velikostí se rybka vyrovná pěsti dospělého člověka, ale přitom se může protáhnout úzkými štěrbinami v korálových útesech (možná právě proto ji dříve nikdo nepotkal). Na další fotky "krasavice" se můžete podívat na tomto webu. Potom, co Randolphovi v příručkách nenašli ani jeden podobný druh, rozhodli se obrátit na odborníky.

Pruhovaný mořský čert - nu což, velmi se podobá

Pruhovaný mořský čert - nu což, velmi se podobá

"Nejdříve se mi zdálo, že se jedná o mořského čerta, vždyť právě u ryb této čeledi jsou hrudní ploutve spíše podobné nohám, s pomocí kterých kráčejí nebo se plazí po mořském dnu", - říká Ted Pietsch z univerzity ve Washingtonu (University of Washington).

Ale mořští čerti mají na hlavě výrůstek, který používají jako návnadu, když loví. Nalezenec nic podobného na hlavě neměl.

Kromě toho, Pietsche tvrdí, že se za celých čtyřicet let práce a třídění ryb nikdy nesetkal s druhem, který by se díval vpřed. Pouze některé druhy ryb mají oči posazeny tak, že zorné pole (každého oka) se překrývá zepředu, a mají možnost více méně přesně určit vzdálenost k různým předmětům.

Přesto, jde-li o nový druh ryby, ukáže až analýza DNA. Ale zatím si můžete přečíst tiskovou zprávu univerzity ve Washingtonu.

Mimochodem, podobná shoda okolností (kdy amatéři vyfotografovali a vědci potom důkladně zkoumali) "odhalila" světu např. sebedestruktivní palmu. Podivejte se taky na nejzvláštnější zvířata světa

zdroj: http://www.livescience.com/an...

Související články

Články z rubriky Vynálezy,

« Cihlička života Černá díra »