Sebevražedná palma na Madagaskaru

Na Madagaskaru byl nalezen nový druh gigantické palmy. Palma má nezvykle dlouhý životní cyklus, který končí tím, že bujně rozkvete a pak strom uhyne, uvádí v tiskové zprávě Královská botanická zahrada v Kiu.

Rostlina byla pojmenována na počest Anny-Tahiny Metz - dcery objevitele, Tahina spectabilis (tahina v malajštině znamená

Rostlina byla pojmenována na počest Anny-Tahiny Metz - dcery objevitele, Tahina spectabilis (tahina v malajštině znamená "blahoslavená").

Na Madagaskaru byl nalezen nový druh gigantické palmy. Palma má nezvykle dlouhý životní cyklus, který končí tím, že bujně rozkvete a pak strom uhyne, uvádí v tiskové zprávě Královská botanická zahrada v Kiu.

Palmu, zcela náhodou, společně se svou rodinou objevil Francouz Xavier Metz, který je majitelem ořechové plantáže na Madagaskaru. Obrovská palma, obsypaná květy, upoutala jejich pozornost, protože se nepodobala žádné jiné dřevině.

Pozorováním palmy se začali zabývat vědci z britské Královské botanické zahrady v Kiu. Bylo zjištěno, že strom patří nejen k novému druhu, ale i k novému rodu. Rostlina byla pojmenována na počest Anny-Tahiny Metz - dcery objevitele, Tahina spectabilis (tahina v malajštině znamená "blahoslavená").

Rod patří do čeledi Chuniophoeniceae. Zástupci této čeledi nebyli dříve na Madagaskaru pozorováni (jiné tři druhy, které k ní patří, jsou známy z Arábie a Asie). Kmen palmy dosahuje na výšku 18 metrů a obrovské listy - pěti metrů v průměru. Strom má „sebevražedný“ životní cyklus: kvete jednou za život a poté hned umírá. Vrcholek kmene začíná kvést, ve vrchní části palmy tak vzniká hotová pyramida drobounkých květů. Každý kvítek může být opylen a dát plod. Kvetení a plození velmi rychle vyčerpají zásoby živin a palma hyne.

Vědce překvapuje, že obrovské palmy (zatím byla nalezena necelá stovka těchto dřevin) doposud neupoutaly pozornost obyvatel Madagaskaru. Zřejmě jejich květenství asi nikdo nikdy neviděl, což znamená, že jejich životní cyklus je nezvykle dlouhý.

Podle tiskové zprávy je palma, kterou objevila rodina Metzových, tak veliká, že jí můžete vidět dokonce i na Google Earth.

zdroj: http://www.kew.org/scihort/ne...

Související články

Články z rubriky Vynálezy,

« Výroba paliva z CO2 Člověk na Marsu »