Podoba kosmického přístavu Ameriky schválena

Aerodynamická a velmi podsaditá budova Spaceport America s plochou téměř jeden hektar bude sloužit nejen jako místo pro příjem a odpočinek pasažérů, kteří se chystají do kosmu, ale také jako hangár pro raketoplány a nosná letadla.

Pasažérský terminál nového kosmodromu

Pasažérský terminál nového kosmodromu

Komerční kosmodrom Spaceport America, který nechává vystavět vedení města New Mexico s aktivní spoluúčastí společnosti Virgin Galactic, zveřejnil finální podobu své hlavní budovy, která zvenčí bude připomínat vesmírný koráb „Tisíciletého sokola“ (Millennium Falcon) z „Hvězdných válek“.

Projekt kosmodromu zpracovala mezinárodní skupina specialistů z americké korporace URS a britské firmy Foster and Partners. Zvítězili v mezinárodním konkurzu o nejlepší design budovy jednoho z prvních soukromých kosmodromů planety.

Mimochodem, Foster and Partners a jeho ředitel Norman Foster jsou známí díky velkému množství zajímavých staveb, jako je např. nejvyšší most na světě nebo projekt pekingského letiště-draka.

Spaceport America připomína vesmírný koráb „Tisíciletého sokola“

Spaceport America připomína vesmírný koráb „Tisíciletého sokola“

Hangár bude v podzemí terminálu. Stavba zařízení za 31 miliónů dolarů má být započata v roce 2008 a skončit koncem roku 2009 nebo začátkem roku 2010. Připomeňme, že už v roce 2009 mají být ze Spaceport America provozovány pravidelné linky do kosmu suborbitálními turistickými raketoplány SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic.

zdroj: http://www.ohgizmo.com/2007/0...

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír, Ideje, projekty,

« Vlny v Sluncí Foťák o 1.4 Gpx »