Mosty nahromadí letní teplo na zimu

Specialisté vytvořili systém, který dovolí na mostě neuklízet sníh, a stejně tak nebude potřeba na jízdní dráze používat protinámrazové reagenty.

Montáž potrubí pod asfaltovým svrškem na mostě Saiwai probíhala v loňském roce.

Montáž potrubí pod asfaltovým svrškem na mostě Saiwai probíhala v loňském roce.

Specialisté z japonského vědeckého centra technologií úklidu sněhu (Snow Management and Construction Technology Research Center of Fukui) a také z univerzity ve Fukui (Fukui University) a Osaky (Osaka University) vytvořili systém, který dovolí na mostě neuklízet sníh, a stejně tak nebude potřeba na jízdní dráze používat protinámrazové reagenty.

Sníh, ale především led, na automobilových mostech je podstatně vážnějším problémem, než sníh na ostatních částech vozovky. Kvůli sebemenšímu sklonu je i velmi tenká námraza nebezpečnější, než námraza na obyčejné trase. Navíc, použití velkého množství chemických reagentů je nejen drahé, ale způsobuje obrovské škody na svršku i konstrukci mostů.

Skupina vědců ze Snow Management Center a z partnerských univerzit rozpracovala technologii, která dovoluje podstatně omezit, a na počátku zimy se úplně vyhnout odklízení sněhu a náledí na silnici. První tento systém byl nainstalován na mostě Saiwai (Saiwai Bridge), který překlenuje řeku Asuwa ve městě Fukui. V silničním svršku jsou rozmístěny stovky trubek s tepelným nosičem. Jsou propojeny cirkulačním čerpadlem s komplexem 378 sond (instalovaných do 42 řad a 9 sloupců), vyvrtaných ve svršku na břehu řeky. Sondy jsou od sebe vzdáleny 1,5 metru.

V létě se čerpadlo bude zapínat automaticky, pokud se asfalt slunečními paprsky zahřeje na vysokou teplotu. Tato energie bude přečerpána pod povrch země. Výpočty ukazují, že během léta se solidní blok zeminy o rozměrech 15 х 64,5 х 23 metrů (je protkán stejnými sondami) prohřeje až na 35 stupňů Celsia, a pak až do prosince bude uchovávat dostatečně vysokou teplotu, aby most mohl rozpustit napadlý sníh tím, že přečerpá kapalinu z podzemní úschovny letního tepla.

zdroj: http://www.treehugger.com/fil...

Související články

Články z rubriky Technologie, Ideje, projekty,

« Nano Air Vehicle CD změněno »