Planeta hvězdy Gliese 581 může být osídlená

Více než 10 let po objevení první planety za hranicemi Sluneční soustavy evropští astronomové potvrdili, že na jedné z planet, která patří do planetárního systému hvězdy Gliese 581, je možná existence mimozemského života.

Zemi se podobající Gliese 581C obíhá kolem hvězdy v souhvězdí Libra, která je chladnější než naše slunce

Zemi se podobající Gliese 581C obíhá kolem hvězdy v souhvězdí Libra, která je chladnější než naše slunce

Více než 10 let po objevení první planety za hranicemi Sluneční soustavy evropští astronomové potvrdili, že na jedné z planet, která patří do plenetárního systému hvězdy Gliese 581, je možná existence mimozemského života. V dubnu tohoto roku v jednom z předních astronomických časopisů Astronomy & Astrophysics byla zveřejněna informace o objevení dvou nových planet, obíhajících kolem červeného trpaslíka Gliese 581 - studené hvězdy spektrální třídy M. Vědci objevili horkou a skalnatou "Druhou Zem", obíhající kolem hvězdy. Věří, že tento nález dramaticky posílí předpoklad, že nejsme ve vesmíru sami. Nové planety o velikosti 5 a 8 zemských těles jsou jedněmi z prvních kandidátů na možnou existenci rozumného života.

Ale nemá cenu si předem dělat příliš velké naděje - "podnebné" podmínky na planetách mohou být naprosto odlišné od pozemských: např. obě planety mohou být zcela pokryty ledem, pokud jejich vzdálenost od hvězdy přesahuje minimální hranici, která by stačila pro vytvoření skleníkového efektu, zahřívající planetu. Pokud se ale planety budou naopak nacházet příliš blízko k místnímu "Slunci", pak se atmosféra, vhodná pro život, nebude schopna vytvořit - vysoká teplota způsobí úplné odpařeí vody.

Propočty vědců ukázaly, že jedna z planet se skutečně nachází příliš blízko ke Gliese 581, ale druhá může být pravděpodobně obyvatelná. Z druhé strany, M-hvězdy zdaleka nejsou nejlepšími kandidáty pro hledání rozumného života hlavně proto, že mají vysokou magnetickou aktivitu - výbuchy, ale také mohutné rentgenové a ultrafialové záření v "raném stádiu" nebeského tělesa jsou schopny zcela zničit atmosféru planety. Teoretické výpočty také ukázaly, že fyzikální podmínky v okolí M-hvězd asi stěží napomohly ke zrodu a k zachování rozumného života na těchto planetách.

Tak tedy, pokud mimozemšťané nepospíchají k nám na návštěvu, můžete se klidně se svými přáteli sejít a u příležitosti vánočních svátků vyvolat jejich ducha. Zde je stručný návod: z papíru vystřihněte postavičku ducha, namočte ji v alkoholu a přilepte na stěnu sklenice, nechte ji zaschnout v paprscích zapadajícího slunce. Nezapomeňte odstranit postavičku! Zapálená zápalka pod sklenicí dohoří a dým vytvoří iluzi ve tvaru nalepené figurky. A hlavně, nezapomeňte poslat svým přátelům odkaz na tuto stránku - ať se také pobaví.

zdroj: http://www.dailygalaxy.com/my...

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír,

« Mise na Mars Život na Marsu »