Evropa je připravena vyslat balón na Titan

Evropská kosmická agentura (ESA) posuzuje několik potencionálních kosmických misí na příštích 10 let, mezi kterými jsou i velmi zajímavé návrhy: návrat vzorků půdy z asteroidu, vypuštění mohutného rentgenového teleskopu nezvyklé konstrukce a vyslání vzduchového balónu na Titan.

Myšlenkou vyslat na Titan balón se také zabývali američtí specialisté, ale pokud Evropa vyčlení  finanční prostředky, vyšle ESA tento přístroj dříve než USA. Pravděpodobnější asi bude, že uvedený projekt bude společný, evropsko-americký.

Myšlenkou vyslat na Titan balón se také zabývali američtí specialisté, ale pokud Evropa vyčlení finanční prostředky, vyšle ESA tento přístroj dříve než USA. Pravděpodobnější asi bude, že uvedený projekt bude společný, evropsko-americký.

Evropská kosmická agentura ( European Space Agency - ESA) posuzuje několik potencionálních kosmických misí na příštích 10 let, mezi kterými jsou i velmi zajímavé návrhy: návrat vzorků půdy z asteroidu, vypuštění mohutného rentgenového teleskopu nezvyklé konstrukce a vyslání vzduchového balónu na Titan. Doposud vzduchové balóny brázdili nebe jiného světa jen jednou: v roce 1985 několik takových zařízení s přístroji na palubě vypustili do atmosféry Venuše sovětské meziplanetární stanice "Vega-1" a "Vega-2".

A vůbec, o myšlence využití balónů k průzkumu planet, které mají atmosféru (včetně Marse), nejednou mluvili různí specialisté z obou stran oceánu. Ale dosud ještě nikdo takovou misi nenaplánoval. V současné době se ESA naprosto vážně zabývá dopravou balónu na Titan jako jedním z perspektivních úkolů agentury, který bude v následujících 10 letech plněn.

Rentgenový teleskop Xeus se bude skládat z několika elementů, které budou létat odděleně ve vzdálenosti asi 50 metrů

Rentgenový teleskop Xeus se bude skládat z několika elementů, které budou létat odděleně ve vzdálenosti asi 50 metrů

V rámci projektu Cosmic Vision evropští specialisté připravili přehled o celé řadě hypotetických misí, ze kterých ESA vybere dvě: pro start v roce 2017 a pro rok 2018. Tyto mise se dělí na dvě skupiny - velké a střední (L-třídy a M-třídy), v závislosti na jejich přibližné ceně (650 a 300 miliónů Euro). Velké mise budou pravděpodobně realizovány společně s jinými partnery (konkrétně - s NASA).

zdroj: http://news.bbc.co.uk/2/hi/sc...

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír, Ideje, projekty,

« Druhá Země Super kreditka »