Dům vytápěn teplem lidských těl

Teplo stovek tisíc těl lidí, kteří procházejí hlavním nádražím ve Stockholmu, bude využito pro vytápění nové administrativní budovy, která se staví nedaleko.

Nádražní hala ve Stockholmu

Nádražní hala ve Stockholmu

Teplo stovek tisíc těl lidí, kteří procházejí hlavním nádražím ve Stockholmu, bude využito pro vytápění nové administrativní budovy, která se staví nedaleko. Informuje o tom AFP s odvoláním na prohlášení Karla Sundholma (Karl Sundholm), hlavy státní společnosti Jernhuset, která se zabývá zpracováním projektu.

Každý den nádražím projde čtvrt miliónu lidí. Každý z nich produkuje určité množství tepla. Podle Sundholma je potřebné toto teplo nějak zužitkovat. A to bude realizováno pomocí speciálního ventilačního systému, který bude dodávat teplo lidských těl do potrubí s vodou, tato voda pak dále bude pokračovat do nově postavené budovy.

Počítá se, že se náklady na ohřev budovy pomocí nové technologie sníží o 20 procent. Navíc, náklady na instalaci speciálních čerpadel a potrubí nejsou příliš vysoké – Sundholm je odhaduje na 200 tisíc švédských korun (21 tisíc Eur).

zdroj: http://www.jernhuset.se/

Související články

Články z rubriky Technologie, Ideje, projekty,

« Nebeská energie Vertikální farma »