Vědci pochybují o ochraně Jupitera

Před asi patnácti lety se v astrofyzice pevně zakořenila představa o tom, že Jupiter je největší planeta Sluneční soustavy a že "ochraňuje" Zemi před asteroidy tím, že je svou gravitací odklání.

Takhle Jupiter (a Evropa) vypadá z asteroidu, který proletěl v jeho blízkosti

Takhle Jupiter (a Evropa) vypadá z asteroidu, který proletěl v jeho blízkosti

Přesto skupina badatelů pod vedením Dr. Jonathana Hornera (Jonathan Horner), astronoma z britské Otevřené univerzity (Open University), zjistila, že naší planetě by se bez Jupitera nedařilo o nic hůře - možná, že i o něco lépe.

Nekteří zastánci této teorie dospěli k závěru, že vliv Jupitera může podstatně "zředit" tok asteroidů. Ale podle názoru jiných specialistů, v raných etapách evolučního vývoje našeho planetárního systému byla situace poněkud odlišná: Jupiter naopak tak deformoval orbity asteroidů, že se tyto křížily s orbitou Země a docházelo ke srážkám. Přesto je podle slov dr. Hornera tato koncepce ještě málo probádána.

Společně se svým spolupracovníkem Barriem Jonesem (Barrie Jones) vytvořil několik počítačových modelů Sluneční soustavy – s Jupiterem, i bez Jupitera. Různé jejich verze se odlišovaly hmotností Jupitera. V každé z nich bylo na 100 tisíc objektů z Kuiperova pásu.

Poté, co tento model "prožil" 10 miliónů let, vědci dospěli k ohromujícímu závěru. Ukázalo se, že v systému, kde byl Jupiter, pravděpodobnost srážky Země s asteroidem byla vyšší o 30% ve srovnání se systémem bez Jupitera.

V systému, kde byl objekt podobný Jupiteru, ale s podstatně nižší hmotností, byla situace daleko dramatičtější. Takže, pokud měl Jupiter pouze čtvrtinu hmotnosti skutečného Jupiteru, pravděpodobnost srážky Země s asteroidem ve srovnání se systémem, kde Jupiter vůbec nebyl, byla vyšší o 500%!

O svém nečekaném objevu vědci vyprávěli na Evropském kongresu o planetologii (European Planetary Science Congress 2007) v Postupimi.

Pokud na základě tohoto objevu vyjde najevo, že v tomto ohledu se na Jupiter moc spoléhat nemůžeme, pak budeme muset vzít za vděk jadernými stíhačkami proti astreroidům.

zdroj: http://www.nature.com/news/20...

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír,

« Vědci na Měsíci Doba ledová »