Synchrotron rekonstruuje manuskripty

Vědci vyprávěli o novém způsobu zkoumání starodávných rukopisů. Jak se uvádí, tato metoda je založena na využití synchrotronního záření jako zdroje, který badatelé chtějí využít v urychlovači Diamond.

Fotografie urychlovače Diamond ze vzduchu

Fotografie urychlovače Diamond ze vzduchu

Od pradávna se ke psaní používá inkoust, který je vyroben z hálky - výrůstku na listech dubu, kterým se také říká inkoustové oříšky. Tato látka se využívala dost dlouhou dobu, ale ničí materiál, na který je nanášena.

Jde o to, že pergamen, který je vyroben z vyčiněné kůže zvířat, obsahuje kolagen, a ten se po reakci s železem z tohoto inkoustu mění na želatinu. Ta je dost křehká, když je suchá, ale v kontaktu s vodou se mění na "želé". Díky tomu jsou některé staré rukopisy velmi těžko čitelné. A navíc, práce s nimi si vyžaduje maximální opatrnost.

Profesor Tim Wess z Kardiffovy univerzity (University of Cardiff) oznámil, že společně s kolegy vytvořil počítačový program, který umožňuje po vrstvách zpracovávat obrazy rukopisů a skládat je do trojrozměrných modelů.

K získání těchto obrazů vědci chtějí použít rentgenové záření - může totiž volně procházet pergamenem, ale zadržuje se na příměsích železa obsaženého v inkoustu. Je jasné, že k takovému bádání není třeba knihu ani otevírat. Vědci počítají s tím, že na tuto práci budou používat synchrotron Diamond.

Metoda je zajímavá tím, že v současnosti mají historikové a archeologové dost svitků, které nejsou rozbaleny a mohly by se poškodit. Mimochodem, dosud nejsou rozvinuty (a to znamená, že ani nejsou přečtené) některé rukopisy od Mrtvého moře (Dead Sea scrolls).

O své práci vědci vyprávěli na nedávném festivalu Britské asociace rozvoje vědy (British Association for the Advancement of Science).

zdroj: http://news.bbc.co.uk/2/hi/sc...

Související články

Články z rubriky Technologie, Společnost, lidé,

« Geneticka rýže Slana energie »