Srstnatí mamuti přišli na Sibiř z Ameriky

Poslední srstnatí mamuti, kteří v kresbách zdobili jeskyně pravěkých lidí nebo kteří byli nalezeni ve věčně zmrzlé půdě na Sibiři, pocházejí ze Severní Ameriky, nikoliv z Asie či Evropy.

Před desítkami tisíci lety žili srstnatí mamuti na rozsáhlém území současně v různých částech světa, nejen na Sibiři

Před desítkami tisíci lety žili srstnatí mamuti na rozsáhlém území současně v různých částech světa, nejen na Sibiři

Poslední srstnatí mamuti, kteří v kresbách zdobili jeskyně pravěkých lidí nebo kteří byli nalezeni ve věčně zmrzlé půdě na Sibiři, pocházejí ze Severní Ameriky, nikoliv z Asie či Evropy. Takový je závěr výzkumu, který prováděla skupiny vědců pod vedením Hendrika Poinara (Hendrik Poinar) z McMasterské univerzity (McMaster University).

Mamuti jako takoví jsou považováni za počáteční článek předka, společného se slony, od kterého se oddělili přibližně před 6 milióny lety. Nové druhy a poddruhy těchto živočichů byly rozšířeny po Evropě, Asii a Africe, a v menší míře jedna migrace, asi před 1,5 milióny lety, přivedla tato zvířata do Ameriky.

Právě srstnatí mamuti, které veřejnost zná nejlépe, jsou titíž mamuti, které naši předkové vyhubili (nebo prostě - nepřežili změny klimatu), a objevili se přibližně se zrozením druhu Mammuthus primigenius zhruba před 400 tisíci lety.

Až doposud si vědci mysleli, že tento druh pochází z Euroasie. Nyní ale Kanaďané navrhují radikálně zrevidovat tuto teorii.

Poinar se svými kolegy podrobil analýze mitochondriální DNA 108 mamutů, kteří žili před 44 až 11 tisíci lety v Americe, Evropě a Asii. Přidali také dříve publikované údaje o DNA ještě od 52 jedinců. Tímto způsobem byly objeveny tři skupiny mamutů, žijících pouze v Asii, pouze v Americe a na obou místech.

Když vědci použili statistickou metodu pro vysledování evoluce těchto skupin, zjistili, že americká skupina pravděpodobně vznikla asi před 464 tisíci lety. To vyvolalo předpoklad, že američtí mamuti se vydali na západ přes Beringův průliv, kde nahradili původní "Asiaty" někdy v období před 200 až 300 tisíci lety.

Schéma rozšíření mamutů, vysvětlivky jsou v textu

Schéma rozšíření mamutů, vysvětlivky jsou v textu

Američtí mamuti (C) se odštěpili od primitivnějších asijských příbuzných (A) asi před 500 tisíci lety. Později, když v Beringově průlivu vznikla úžina, "Američané" migrovali do Asie a zcela tam vytěsnili skupinu A a poskytli základ pro vznik skupiny D/E.

Srstnatí mamuti D, E a C v poklidu žili dál až do doby, než začali vymírat před 5-10 tisíci lety (čísla na obrázcích uvádějí právě tisíce let, které nás dělí, a zóny, které mamuti osídlili).

Mimochodem, podle některých údajů se mamuti rozdělili na dvě větve ještě před tím, než začali vymírat.

Nové poznatky pomohou lépe porozumět genealogii mamutů. Ale nejen jejich. Údaje ukazují, že "most" mezi Asií a Amerikou existoval daleko později, než si vědci doposud mysleli, to znamená, že i jiní živočichové mohli migrovat na tu či onu stranu.

zdroj: http://sciencenow.sciencemag....

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Tajemství firmy,

« Růžová Atomové ostrovy »