Japonec chce zdolat oceán jen pomocí energie z vln

68 - letý cestovatel a vynálezce Kenichi Horie (Kenichi Horie) zkonstruoval katamarán, který se pohybuje pomocí energie získané z vln a má v úmyslu jako první na takovém typu plavidla přeplout oceán.

Suntory Mermaid II, který je vyrobený
z hliníkové slitiny, váží tři tuny a měří 9,45 m.
Na snímku  je neúnavný Kenichi při zkoušce
svého nového katamaránu

Suntory Mermaid II, který je vyrobený z hliníkové slitiny, váží tři tuny a měří 9,45 m. Na snímku je neúnavný Kenichi při zkoušce svého nového katamaránu

68 - letý cestovatel a vynálezce Kenichi Horie (Kenichi Horie) zkonstruoval katamarán, který se pohybuje pomocí energie získané z vln a má v úmyslu jako první na takovém tytu plavidla přeplout oceán.

Plavidlo se jmenuje Suntory Mermaid II. Bylo sestrojeno v doku velké loďařské společnosti Tsuneishi.

K přední části katamaránu jsou přimontovány dva paralelní plováky, které přetvářejí pohyb vln na pohyb, podobný pohybu delfínů. Tímto způsobem tlačí katamarán dopředu.

Pro napájení radiostanice, mikrovlnky a počítače jsou na palubě lodi instalovány sluneční kolektory. A pro případ nepředvídaných událostí je katamarán vybaven malým motorem a dokonce může rozvinout i plachtu. Přesto má Horie v úmyslu překonat Tichý oceán pouze za pomoci vlnového motoru.

Neobvyklou cestu chce začít v březnu příštího roku. Na Suntory Mermaid II japonský jachtař plánuje překonat vzdálenost 3750 mořských mil od Havajských ostrovů po japonský poloostrov Kii průměrnou rychlostí 3 uzly (5,6 km/hod). To znamená, že plavba bude trvat 2,5 měsíců.

A zatím první zkoušky «vlnového katamaránu» na Vnitřním japonském moři dopadly dobře. «Moře bylo, jako obvykle, klidné, ale loď se pohybovala dobře. Na otevřeném moři se dají očekávat daleko lepší výsledky», — prohlásil vynálezce.

Kenichi Horie se proslavil už v roce 1962, kdy sám, bez peněz a pasu, překonal Tichý oceán za 94 dnů na palubě jachty Mermaid. V San-Franciscu byl zatčen, ale starosta města jej propustil, poskytl 30-denní vízum a udělil mu čestné občanství.

Jeho kniha, která popisuje tuto plavbu - «Kodoku (Sám v Tichém oceánu)», byla v roce 1963 zfilmovaná a navržená na cenu Golden Globe. V roce 1974 Horie uskutečnil plavbu kolem světa bez zastávky z Východu na Západ. V roce 1996 vytvořil světový rekord – přeplaval Tichý oceán na plavidle poháněném sluneční energií tím, že zdolal 10 tisíc mil bez přestávky od Solných jezer po Tokio za 148 dnů.

Související články

Články z rubriky Ideje, projekty,

  Zhasnutí Londýna »