Hawking a inteligentní mimozemšťani

Věhlasný astrofyzik Steven Hawking nevěří, že za hranicemi Země existuje inteligentní forma života. Přesto možnost existence primitivních organismů ve Vesmírů nevylučuje.

SETI (z anglického Search for Extra-Terrestrial Intelligence - Hledání mimozemské inteligence] je projekt, zabývající se hledáním mimozemské civilizace pomocí zachycování rádiové komunikace. Předpokládá, že je to nejpravděpodobnější cesta, kterou by mohla ona civilizace s námi komunikovat.

SETI (z anglického Search for Extra-Terrestrial Intelligence - Hledání mimozemské inteligence] je projekt, zabývající se hledáním mimozemské civilizace pomocí zachycování rádiové komunikace. Předpokládá, že je to nejpravděpodobnější cesta, kterou by mohla ona civilizace s námi komunikovat.

S ohledem na velikost Vesmíru, určité formy života se asi jen stěží vyvinuly jen na Zeměkouli, prohlásil v pondělí Hawking na přednášce u příležitosti 50. výročí NASA na Univerzitě George Washingtona. "I když primitivní formy života v naši části galaxie nejsou vyloučeny, nemyslím, že by tady existovaly rozvinuté inteligentní bytosti", - prohlásil Stephen Hawking.

Podle vědce z toho, že SETI (projekt na vyhledávání signálů mimozemského života) zatím nebyl úspěšný, lze vyvodit pouze jedno: takový signál nemá kdo vyslat v celém prostoru několika stovek světelných let, který obklopuje Zemi. Pokud budeme předpokládat, že inteligentní civilizace mohla vzniknout, pak podle slov Hawkinga dosáhla nejvyšší úrovně, která umožňuje vyslat do Kosmu signál a už by také měla mít v arsenálu zbraně (například jaderné), které by byly schopny zničit samu sebe. Nejpravděpodobněji se někde vyvinul primitivní život a možnost setkat se s rozumnými bytostmi je mizivě malá. "Nevěřím, že nás navštěvují hosté z Vesmíru. Proč pokaždé navštíví podivíny a omezence?" - naprosto jednoznačně vyjádřil Hawking svůj vztah k ufologům.

Zatím ale vědec vyzval k dlouhodobému pozorování kosmického prostoru a dodal, že právě za tím může stát spása lidské civilizace a jiných zemských živočišných druhů. Přičemž ty, kterým je líto poskytnout finance na kosmické projekty a výzkumy, postavil na stejnou úroveň s těmi, kteří v XV. století tvrdili, že cestování Kryštofa Kolumba nemá smysl a jde jen o ztrátu peněz. "Objevení Nového Světa mělo neskonale velký význam na Svět Starý. Jen si představte, co bychom dělali bez BigMacu a Pepsi, - zavtipkoval Hawking. "Lety do Vesmíru budou mít čím dál větší efekt. Naprosto změní lidskou rasu a je docela možné, že dají odpověď na otázku, zda je před námi vůbec nějaká budoucnost". - řekl.

Mezi tím si Hawking, který je znám široké společnosti v Británii i v zahraničí díky pokusům o popularizaci vědeckých poznatků, postěžoval, že v současnosti "čím dále tím méně" lidí má zájem o vědu. "Žijeme ve společnosti, která je čím dál tím více řízená vědou a technologiemi", - řekl vědec. Podle něho vrátit zašlou pozornost a zájem společnosti o vědu by pomohlo další dobývání Měsíce a stavba základen se záměrem letů na Mars.

zdroj: http://www.akado.com/news/doc...

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír,

« Chyba NASA Model černé díry »