Fenomenálně ekonomicka Aptera

Díky velmi nízké váhy, mimořádně aerodynamické karoserii a hybridnímu pohonnému zařízení je Aptera naprosto úsporná: její spotřeba je 1 litr na 100 kilometrů při rychlosti 88,5 kilometrů za hodinu.

Koeficient čelního odporu Aptery se rovná 0,11

Koeficient čelního odporu Aptery se rovná 0,11

Společnost Aptera Motors začala přijímat předběžné objednávky na svůj exotický tříkolový stroj, který svou úsporností předčí kterýkoliv jiný sériový automobil. Díky velmi nízké váhy, mimořádně aerodynamické karoserii a hybridnímu pohonnému zařízení je Aptera naprosto úsporná: její spotřeba je 1 litr na 100 kilometrů při rychlosti 88,5 kilometrů za hodinu, ale při klidném řízení, jak píše společnost, na "stovku" můžete mít spotřebu pouhých 0,78 litrů. Přitom to vůbec není pomalé autíčko - rozjezd z nuly na 100 kilometrů v hodině trvá 10 sekund.

V malém autíčku jsou tři sedadla – dvě vepředu a jedno vzadu, které je určeno dítěti.

V malém autíčku jsou tři sedadla – dvě vepředu a jedno vzadu, které je určeno dítěti.

Na rozdíl od předcházejícího projektu, připravili inženýři k výrobě dvě verze automobilu: s dieslovo-elektrickým hnacím zařízením (při tom tento hybrid může své baterie dobíjet ze sítě) a "čistý" elektromobil. Elektromobil ujede na jedno dobití až 193 kilometrů.

Objednávku na Apteru můžete provést přímo z internetové stránky společnosti (nutná záloha 500$) už nyní, i když budete na automobil čekat ještě celý rok. Cena tohoto malého technického zázraku představuje 29,9 tisíc dolarů za hybridní variantu a 26,9 tisíc za elektromobil.

Objem kufru je, jak se vyjádřila společnost Aptera Motors, pro

Objem kufru je, jak se vyjádřila společnost Aptera Motors, pro "dvě plnohodnotné golfové sady"

Do této ceny jsou zahrnuty takové příjemné "maličkosti" jako např. airbagy, satelitní navigace, DVD přehrávač a satelitní radio, klimatizace na baterie na sluneční energii a videokamera pro couvání. Mimochodem, Aptera je jedním z kandidátů na Automotive X Prize.

zdroj: http://blog.scifi.com/tech/ar...

Související články

Články z rubriky Technologie, Tajemství firmy,

« CD změněno Neviditelná čepice »