Astro, vesmír

Toto je pohled na Aristarchův a Hedrodotův kráter, získaný z oběžné dráhy během mise Apolla 15. Pohled je směrem na jih. Aristarchův kráter je téměř uprostřed snímku, zatopený Herodotův kráter je na pravé straně.

Vědecký kufr na Měsíci

Měsíc ještě není mrtvý, ale také nám neodhalil všechna svá tajemství. Součástí představ organizace NASA o vesmírném výzkumu je to, že se astronauti vrátí na Měsíc v roce 2020. Plánují testy nových ...
Padlý Astronaut je 8,5 cm vysoká hliníková soška astronauta ve skafandru. Je to jediné umělecké dílo nacházející se na Měsíci.

Padlý Astronaut - umělecké dílo na Měsíci

Padlý Astronaut je 8,5 cm vysoká hliníková soška astronauta ve skafandru. Je to jediné umělecké dílo nacházející se na Měsíci.
Pokud věříte počítačovámu modelu Miry A, pak zblízka vypadá takto

Nádherná hvězda odhodila svůj historický ohon

Mira! Toto latinské slovo, v překladu "nádherná" nebo "podivuhodná", astronom Jan Hevelius vyslovil mnohokrát, když pozoroval v polovině XVII. století jednu hvězdu ze souhvězdí Velryba. Neměl ale n...
Snímek komety Tempel 1 67 sekund po výbuchu úderníku přístroje Deep Impact.

Teorie ve prospěch mimozemském původu života

Badatelé dospěli k nové teorii o původu života na kometách, a podložili ji výsledky, které byly v letech 2004 - 2005 získány během letů kosmických zařízení ke kometám.
Každý čtvercový koráb-čip nebude tlustší než lepenka, délka jeho strany bude asi 6 mm, takže 25 drouboulinkých meziplanetárních přístrojů se vejde na povrch jedné známky. Roj se připravuje k výsadku na Evropu. Schéma meziplanetárního korábu-čipu. 1 – sluneční baterie, 2 – drátek, 3 – anténa, 4 – mikroskopický motorek pro regulaci orbity. NASA předala ing. Peckovi 75 tis.$, aby mohl tuto myšlenku dovést do úspěšného konce.

Meziplanetární koráb velikosti haléře

Budoucnost přichází a planety budou osídlovat roboti. Americký inženýr vymyslel koráby-čipy o velikosti mince, které je možné po tisících vypustit na oběžnou dráhu Země jedním startem nosné rakety.
Apofis má přiletět neobyčejně blízko k Zemi v roce 2029 (v pátek 13. dubna) a později - v roce 2036 - se má vrátit.

Jaderná stíhačká na asteroidy

Agentura NASA, zastoupená svým centrem Marshall (Marshall Space Flight Center), připravila projekt stíhačky na asteroidy s dělícími se jadernými bojovými hlavicemi.
Na této ilustraci je vidět, jak hodně se liší velikost konvekčního pásma hvězdy typu Slunce (na průřezu) a červeného trpaslíka. Kolem hvězdy jsou látky planetárního disku zpočátku  na povrchu, ale když se „nafukuje“ a mění se na červeného trpaslíka, tak se  důkladně promíchají v obrovském konvekčním pásmu.

Planetární odpad dělá z hvězd tiramisu

Po tom, co byly objeveny první exoplanety, vědci o nich zjistili něco nepochopitelného. Většina hvězd, kolem kterých takové planety obíhají, mají vyšší obsah kovů. Vědci měli pro to velmi mnoho růz...
Za pět miliard let se Slunce stane takovým netvorem. A Země se ocitne někde uvnitř jeho obalu. Je nejvyšší čas zamyslet se nad pojištěním, že ano?

Hvězdáři rozčlenili smrt Slunce

Prezident teskní. Astronomové truchlí. Je čeho litovat: Slunce umírá. Bude se nafukovat a pohlcovat postupně Merkur, Venuši, Zem... Na živu nezůstane vůbec nic. Z úhledné žtuťoučké kuličky se přem...
Bojowald si myslí, že Vesmír se rozvíjel tak, jak je ukázáno na tomto grafu. Nejdříve byl stav malých fluktuací (vlevo). Potom jako důsledek Velkého poplachu (a ne Velkého třesku) fluktuace zesílily (vpravo). Takže, na pomyslné vertikální ose se měří objem a na horizontální čas.

Prehistorie Velkého třesku otevřela kosmickou zapomnětlivost

Tento zcela neobvyklý objev se podařil fyzikovi Martinovi Bojowaldovi (Martin Bojowald). Jak vědec uvedl, dokázat, že Vesmír existoval i před Velkým třeskem a co se v něm tehdy dělo, se mu podařilo...
Čočkovitá galaxie je nádherný objekt. Modrý prstenec je zobrazením čočkovité galaxie, pokud by nedocházelo ke gravitačnímu vytváření čočky, asi by se nepodařilo spozorovat ji.  Mimochodem, díky tomuto jevu astronomové mohli o galaxii zjistit další podrobnosti. I to, že v ní dochází k velmi intenzivnímu vytváření hvězd.

Byl nalezen úžasný Einsteinův prstenec

Čočkovitá galaxie je nádherný objekt. Modrý prstenec je zobrazením čočkovité galaxie, pokud by nedocházelo ke gravitačnímu vytváření čočky, asi by se nepodařilo spozorovat ji. Mimochodem, díky tom...