Zelené internetové sítě

U rostlin byl objeven systém výměny informací, který se podobá počítačovým sítím

Jetel

Jetel

Badatel Josef Stuefer z univerzity Radboud (Nijmegen, Holandsko) zjistil (PDF), že rostliny mají svůj systém dorozumívání, který používají, aby se vzájemně informovaly o hrozícím nebezpečí. To znamená, že mají více komunikačních systémů, kterými probíhá výměna informací. Takové "zelené informační sítě" byly pozorovány u jahodníku, jetele, rákosu a bezinky. Svou strukturou velmi připomínají počítačovou síť. Ale o čem si rostliny "povídají"?

Stuefer se svými kolegy zjistil, že například květy jetele se vzájemně upozorňují, když jsou poblíž zvířata. Pokud jedna z rostlin byla napadena housenkou, okamžitě se o tom dozví ostatní zástupci "zelené sítě". Získávají tak čas na to, aby se útoku "vyhnuli". Vědci zjistili, že se takto podstatně eliminují škody, způsobené rostlinám. Ale je tu i druhá strana téže mince: stejně jako u počítačových sítí, virus, který napadl jednu rostlinu, se šíří i na ostatní členy dané rostlinné sítě. Dokázali jste si někdy představit, že v rostlinné říši existuje svůj vlastní "zelený internet"?

Přečtěte si také jak biologové přeměnili kolonii želv na lokální síť a objevili překvapující schopnost rostlin - rozlišovat "příbuzné" od "cizinců".

zdroj: http://www.physorg.com/news10...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Everettův vesmír Oceány »