Umělá forma života

Skandálem proslavený výzkumný vědec, specializující se na výzkum DNA, Craig Venter se zapojil do štvanice za rozluštěním genetického kódu člověka. Vytvořil umělý chromozóm bez chemických činidel a ohlásil vytvoření první umělé formy života na Zeměkouli.

Umělá forma života

Umělá forma života

Svůj objev se Venter (Craig Venter) chystá představit na zasedání jednoho z vědeckých institutů v San Diegu v Kalifornii (San Diego, California). Jak jistě chápete, žhavé debaty jsou garantovány - a jako první se bude určitě řešit otázka etické stránky vytvoření nových druhů.

Skupina 20 vědců světového formátu, vybraná panem Ventrem, pod vedením Hamiltona Smitha (Hamilton Smith) - nositele Nobelovy ceny, vytvořila umělý chromozóm a demonstrovala tak své virtuózní umění v bioinženýrství, jakého doposud nebylo dosaženo. Za použití laboratorních chemických látek vědci pečlivě "sešili" chromozóm z 381 genů, které obsahují 580 000 základních párů genetického kódu. Tento řetězec DNA je založen na bakterii Mycoplasma genitalium, kterou vědci co nejvíce zkrátili a ponechali jen části nutné k udržení života. Potom DNA umístili do živé buňky bakterie a v závěrečné části procesu plánují provést kontrolu buňky, která se má vlastně stát novou formou života. Je pravda, že nová forma života se bude schopna reprodukovat a udržovat svůj metabolismus pouze na základě "molekulárního mechanismu" adoptivní rodičovské buňky. Z tohoto pohledu to není zcela uměle vytvořená forma života. Přesto samotná molekula DNA bude umělá, hlavně ona bude řídit buňku a spojovat do jednoho celku mikroskopické "cihličky života".

Podle slov samotného pana Ventra, byl vytvořen "základ, na kterém je možné stavět doslova vše - od nových léků a alternativních zdrujů energie, až po biologickou zbraň".

zdroj: http://www.guardian.co.uk/sci...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Tajemství firmy, Medicína, zdraví,

« Sloni vs včely Hloupí švábi »