Tajemství sezónních pandemií chřipky

Proč lidé častěji onemocní chřipkou v zimě? Odpověď na tuto otázku není tak jednoznačná, jak by se na první pohled zdálo. Dříve neznámé tajemství viru odhalili experimentátoři vědecké skupiny, vedenou Peterem Palesem (Peter Palese) z lékařské fakulty "Hora Sinai" v New Yorku (Mount Sinai School of Medicine).

Chřipkový A virus

Chřipkový A virus

Vypadá to, že v zimě se častěji nachladíme právě proto, že je oslaben náš záchranný systém. Ale sezónní oslabení imunity není nic víc, než pouhá hypotéza. Někteří vědci tvrdíí, že lidé v zimě prostě více času tráví v uzavřených prostorách (kanceláře, byty, prostředky veřejné dopravy), než je tomu v teplých měsících roku, a proto se prý virus snadněji dostane od jednoho k druhému člověku.

Nový výzkum ukázal, že při nízkých teplotách a v prostředí se suchým vzduchem, je virus chřipky daleko nakažlivější a lépe se přenáší. Experimentátoři vědecké skupiny, vedenou Peterem Palesem (Peter Palese) z lékařské fakulty "Hora Sinai" v New Yorku (Mount Sinai School of Medicine) prováděly se pokusy na morčatech. Skupina živočichů, která byla nakažena lidským virem chřipky, byla umístěna společně se zdravými jedinci. Pozorování měla objasnit, jak se virus přenáší při různých hodnotách teplot a při různé vlhkosti vzduchu. Přičemž experiment zpočátku probíhal při jedné teplotě, ale s různou vlhkostí vzduchu, a potom naopak, aby se ukázala tendence pro každý z těchto parametrů jednotlivě.

K nějvětšímu přenosu docházelo při nízké vlhkosti, která představovala hodnotu od 20% do 35%. V těchto podmínkách chřipkou onemocnělo 75% až 100% zdravých morčat. Pouze jedno zvíře se infikovalo při 50% vlhkosti vzduchu. A nákaza virusem byla zcela zablokována, když vlhkost přesáhla 80%. Při teplotních zkouškách byl nejvyšší přenos viru pozorován při 5 stupních Celsia: všechna zdravá zvířata byla infikována. Ale k žádné nákaze nedošlo při teplotě 30 stupňů.

Badatelé předpokládají, že při nízkých teplotách a vlhkosti je virus odolnější a nakažlivější. Takže zvýšení vlhkosti v nemocnicích nebo kancelářích by teoreticky mohlo pomoci vyhnout se pandemii chřipky. Je ale pravda, že může jít o dvousečnou zbraň, protože jiné choroboplodné mikroby se naopak daleko lépe množí a šíří v teplejším a vlhčím prostředí.

O svém pokusu psali new-yorští vědci v časopise PloS Pathogens.

zdroj: http://sciencenow.sciencemag....

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví, Vynálezy,

« Alzheimrova choroba Konopí pro zdraví? »