Analýza krve odhalí Alzheimrovu chorobu

Vědci se naučili předvídat Alzheimrovu chorobu z rozboru krve. Nový test může určit, kdo z pacientů už trpí slabou ztrátou paměti a koho je třeba zařadit do rizikové skupiny lidí s vážným onemocněním, které má na svědomí úmrtí 66 000 Američanů ročně. Pacienti s Alzheimrovým syndromem prožívají nejen komplikace, spojené se zapomínáním - někteří z nich ztrácejí i schopnost mluvit, samostatně se pohybovat a dokonce i polykat.

náramník Alzheimrove asociací

náramník Alzheimrove asociací

Vědci ze Stanfordské univerzity (Stanford University) vypracovali naprosto novou metodu, která umožní včas diagnostikovat pacienty s Alzheimrovou chorobou (Alzheimer's disease). Nový test může určit, kdo z pacientů už trpí slabou ztrátou paměti a koho je třeba zařadit do rizikové skupiny lidí s vážným onemocněním, které má na svědomí úmrtí 66 000 Američanů ročně. Pacienti s Alzheimrovým syndromem prožívají nejen komplikace, spojené se zapomínáním - někteří z nich ztrácejí i schopnost mluvit, samostatně se pohybovat a dokonce i polykat.

Skupina vědců pod vedením profesora Tonyho Wyss-Coraye (Tony Wyss-Coray) předpokládala, že Alzheimrova choroba by měla být doprovázená specifickými změnami v krvi pacientů. Vědci zkoumali hladinu 120 signálních bílkovin, které se v buňkách krve, mozku a imunitního systému nacházejí ve vzájemné shodě. Nakonec se jim podařilo objevit 18 bílkovin, hladina kterých se určitým způsobem mění při vzniku Alzheimrovy choroby. Test ukázal pozitivní výsledek u 38 ze 42 pacientů trpících tímto onemocněním. Takže, test je schopen odhalit nemoc v 90% případů.

Zpočátku se s novým testem počítá pro použití ve vědeckovýzkumných laboratořích, kde se vědci budou snažit shomáždit co možná nejvíce informací o této děsivé nemoci, která postihuje lidi ve vyšším věku. A tak společnost Satoris Inc už začala s vytvořením komerční verze testu pro diagnostikování Alzheimrovy choroby. Předpokládá se, že se ve výzkumných laboratořích objeví už příští rok.

zdroj: http://www.sfgate.com/cgi-bin...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví, Vynálezy,

« mládí po 400 let chřipka »