Proč na podzim žloutne listí

Podzimní féerie červených, oranžových a žlutých listů není jen hezký obrázek, který potěší naše oko, ale velmi složitý proces a může hodně vypovědět o stavu půdy, na které rostou různé stromy a keře, a také o tom, jak se rostliny cítí.

Pozorování zabarvení podzimního listí a půdy, na které vyrůstaly styraxy a javory červené, ukázalo, že některým z těchto stromů se nedostává potřebných živin.

Pozorování zabarvení podzimního listí a půdy, na které vyrůstaly styraxy a javory červené, ukázalo, že některým z těchto stromů se nedostává potřebných živin.

Poslední výzkumy, které provedli biologové z univerzity v Severní Karolíně (University of North Carolina at Charlotte), ukázaly, že podzimní féerie červených, oranžových a žlutých listů není jen hezký obrázek, který potěší naše oko, ale velmi složitý proces a může hodně vypovědět o stavu půdy, na které rostou různé stromy a keře, a také o tom, jak se rostliny cítí.

Doposud vědci nevěděli, jakou výhodu získávají stromy (pro zjednodušení budeme mluvit pouze o nich), když na podzim mění barvu své koruny, vždyť na tento proces vynakládají nemálo ze své energie.

Oranžové a žluté pigmenty jsou v listech obsaženy i v létě, ale viditelné jsou pouze na podzim, kdy chlorofyl (kterého je v listech velké množství a barví je do zelena) se ztrácí s příchodem chladného počasí.

Tak proč spousty stromů začínají právě na podzim usilovně vyrábět červené pigmentové látky (antociany)?

V roce 2003 William Hoch, specialista v oblasti fyziologie rostlin, geneticky modifikoval činnost listů některých stromů. Vyšlo najevo, že pokud bude zablokována produkce antocianů, pak korunu stromu silně poškodí ultrafialové sluneční záření. A ve výsledku bude celý „organismus“ trpět nedostatkem živin: kořeny nebudou schopné vytvořit dostatečnou zásobu na zimu, a ani listí nesplní svou funkci.

Současný výzkum šel ale dál. Vědci odhalili následující: produkce antocianů je výhodné pro stromy, které rostou na půdách s nízkým obsahem dusíku a jiných prospěšných látek, protože červený pigment chrání listí podstatně déle a umožňuje tak kořenům prodloužit období, kdy budou hromadit zásoby na zimu. „Vzniká takový dojem, že červené zabarvení listů je jen další funkce, kvůli které strom vynakládá energii před příchodem zimy“, - říká vedoucí projektu a bývalá aspirantka univerzity v Severní Karolíně Emily Habinck.

Z toho tedy vyplývá, že stromy svými červenými listy jakoby signalizují nedostatek živin, to, že stěží přežívají. A pokud jsou listy pouze žluté, strom se cítí docela dobře.

„Většina biologů zkoumá proces produkování antocianů ve stromech a nezabývají se tím, co rostlinu obklopuje“, - dodává expertka na půdy, docentka půdoznalectví a zároveň vědecká vedoucí Emílie, Martha C. Eppes.

Doc. Eppes přednesla obsáhlou zprávu o provedených výzkumech na každoroční schůzi Geologické společnosti Ameriky (Geological Society of America). Do budoucna plánuje provést obsáhlou analýzu údajů ze sputniků, které umožní porovnat zabarvení listí stromů s geologickými údaji o typech půd na velkých plochách země.

zdroj: http://dsc.discovery.com/news...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« Chytrý rybolov Vymírání lidstva »