Pentagon zkopíruje superbrnění pravěké ryby

Skupina amerických vědců z Massachusettského technologického institutu navrhla využít šupiny bichira senegalského jako model při výrobě pancíře. Výzkumy ukázaly, že za 96 miliónů let tato ryba přirozenou cestou vytvořila efektivní, víceúrovňový systém ochrany.

Přirozené brnění bichira senegalského (Polypterus senegalus)

Přirozené brnění bichira senegalského (Polypterus senegalus)

Skupina amerických vědců z Massachusettského technologického institutu (Massachusetts Institute of Technology - MIT) navrhla využít šupiny bichira senegalského (Polypterus senegalus) jako model při výrobě pancíře. Výzkumy ukázaly, že za 96 miliónů let tato ryba přirozenou cestou vytvořila efektivní, víceúrovňový systém ochrany. Práce publikována v časopise Nature Materials.

Na testy bylo použito několik vzorků šupin z živé ryby. Tloušťka jedné šupinky představuje asi 500 mikrometrů (500 milióntin metru). V první etapě výzkumu byla zkoumána geometrie a složení vzorků. Takže bylo zjištěno, že se šupinky skládají ze čtyř vrstev, které se liší svými mechanickými vlastnostmi materiálů. Vrstvy mají různou tloušťku a na některých místech vzájemně do sebe prostupují.

Následně probíhaly testy šupinek na pevnost. Proto na ně byly kladeny zátěže, které vznikají při útoku dravce na polyptera. Ukázalo se, že šupinky efektivně rozsévají kinetickou energii útoku, ochraňují před proniknutím do měkkých tkání a lokalizují poškození. A lokalizace poškození v praxi znamená, že pukliny se rozkládají v kruzích kolem poškozeného místa, nerozlézají se po celé šupince.

Vědci si myslí, že výsledky, které získali při zkoumání tohoto obrnění, lze použít ve zbrojním průmyslu. Například, pro vytvoření daleko efektivnějších neprůstřelných vest.

Senegalský polypterus je nevelká (do 50 centimetrů) dravá ryba. Trup má podlouhlý a štíhlý, s ostrou hřbetní ploutví. Polypterus žije v jezerech, kromě jiného také v povodí jezera Čad, Albert a Turkana. Je oblíbenou rybou chovatelů v obřích akváriích.

zdroj: http://web.mit.edu/newsoffice...

Související články

Články z rubriky Technologie, Ideje, projekty, Tajemství firmy,

« Starověké jeskyně Evoluce jazyků »