Neandrtálci došli až na Sibiř a do Střední Asie

Areál osídlený neandrtálci se nacházel o 2 tisíce kilometrů východněji, než si původně vědci mysleli, a je docela možné, že ještě i dál.

Neandrtálci došli až na Sibiř a do Střední Asie

Neandrtálci došli až na Sibiř a do Střední Asie

Mezinárodní skupina badatelů pod vedením Svante Pääbo z institutu evoluční antropologie Maxe Plancka (Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology) zjistila, že areál osídlený neandrtálci se nacházel o 2 tisíce kilometrů východněji, než si původně vědci mysleli, a je docela možné, že ještě i dál.

Pääbo a jeho kolegové geneticky otestovali tři fragmenty kostí prehistorického člověka, které byly nalezeny na Altaji, testy provedli také u kostry dítěte, která byla nalezena v jeskyni Teshik-Tash v Uzbekistánu.

Analýza ukázala, že všechny ostatky patří neandrtálcům, to znamená, že tento druh v pravěku osídlil vzdálenější místa, něž se původně předpokládalo. Dříve bylo stanoveno, že neandrtálci žili v Evropě, na Blízkém Východě a v některých oblastech Asie.

"Přítomnost neandrtálců v jižní části Sibiře ukazuje na to, že se pravděpodobně dostali i dále na východ, do Mongolska a Číny", - píší badatelé v časopise Nature. Pääbo dodává: "Skutečnost, že se geograficky rozšířili dál, něž jsme předpokládali, dělá jejich vymizení ještě záhadnějším".

zdroj: http://www.newscientist.com/a...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Vynálezy,

« Jak mluví rostliny Mešita na chrámu »