Návrhy Izraele na ochranu životního prostředí

Podle nových návrhů se izraelská vláda pokusí z hlediska automobilového průmyslu o větší ochranu životního prostředí. Ve výsledku by z tamějších ucpaných cest mělo zmizet tisíce starých aut. O ochranu životního prostředí se vláda bude snažit například způsobem vyplácením šrotovného (okolo třech tisíců izraelských korun) nebo zvýšením celních poplatků u velkých automobilů.

Mrtvé moře je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu na západě a Jordánskem na východě. Nachází se 420 metrů pod hladinou světového oceánu a je nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu, nejníže položeným slaným jezerem na světě.

Mrtvé moře je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu na západě a Jordánskem na východě. Nachází se 420 metrů pod hladinou světového oceánu a je nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu, nejníže položeným slaným jezerem na světě.

V pondělí, dne 8. 6. 2009, Izrael prohlásil, že pomocí návrhu na "změnu ekologických daní" (green tax revolution) se bude chtít více zaměřit na ochranu životního prostředí. Navrhnuté jsou tak nové celní poplatky za velké dopravní prostředky nebo zkupování starých modelů aut, které žerou neskutečné množství paliva, do šrotu. Izraelský ministr financí Yuval Steinitz a ministr životního prostředí Gilad Erdan mysli, že tento plán brzy přesvědčí Izraelce, aby postupně přistoupili na používání aut hybridních.

"Představujeme proto nový plán ekologických daní", podotkl Steinitz. K tomu aby mohl být tento plán realizován, musí být nejdříve schválen parlamentním finančním výborem, řekl reportérům ministr životního prostředí Gilad Erban.

Izraelský konflikt s Palestinou dlouhou dobu zastiňoval zájmy životního prostředí. Ale pravdou je, že vysoký stupeň uhlíkových emisí z rostoucího vozového parku osobních i služebních automobilů začal hodně sužovat i hrubý domácí produkt země, přiznal Erban. Okolo 2% izraelského hrubého domácího produktu (GDP) z částky 714 miliard bylo v roce 2008 ztraceno právě kvůli výdajům na znečištění automobilovou dopravou, zahrnující i nemoci, poškození budov a ostatní infrastrukturu. Plány vlády na snížení státních výdajů byl odmítnut, a tak aby se byl státní deficit dát schopen udržet pod kontrolou, jsou nové návrhy na zvýšení výnosů a tržeb opravdu vítány. Vláda již zvýšila daň z paliva i daň z přidané hodnoty z 15,5 %na 16, 5%.

Kritici ale říkají, že tento nový plán, by ale mohl zvýšit ceny malých aut a ve výsledku tak znevýhodnit jejich koupi. Ministr ŽP Erban ale uvedl, že by tato taktika mohla "vychovávat" Izraelce k tomu, aby volili takové spotřební zboží, které má menší dopady a negativní následky na životní prostředí.

zdroj: http://www.reuters.com/articl...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Ideje, projekty,

« Ochrana lesů Exploze »