Nanotechnologie na bázi mýdlových bublin

Jak využít jednoduchou dětskou hru – pouštění mýdlových bublin – k výrobě nanotechnologických výrobků se dovtípili Guihua Yu a Charles M. Lieber z Harvardské univerzity (Harvard University), a také Anyuan Cao z Havajské univerzity v Manoa (University of Hawaii at Manoa).

oddeleni nanotechnologie

oddeleni nanotechnologie

Nové pokusy se podobají nafukování mýdlových bublin, ale tyto bubliny vůbec nejsou z mýdla. Vědci vytvořili speciální kapaliny na bázi polymerů, do kterých přidali obrovské množství nanotrubiček (byly použity nanotrubičky z křemíku, a také ze sufidu kadmia, které mají jednovrstvé i vícevrstvé stěny).

Uvnitř bubliny byl velmi opatrně zvyšován tlak, a tím vědci dosáhli růstu bubliny až do velikosti desítek centimetrů. Zároveň se nanotrubičky rovnoměrně rozmísťovaly po celé ploše bubliny, a plavaly ve stěnách s tloušťkou pouhých několik setin nanometrů.

«Mýdlová» bublina s nanotrubičkami dosáhla průměru 35 centimetrů a výšky 50 centimetrů. Kolem ní jsou polotovary.

«Mýdlová» bublina s nanotrubičkami dosáhla průměru 35 centimetrů a výšky 50 centimetrů. Kolem ní jsou polotovary.

Autoři této neobvyklé technologie umísťovali naproti rostoucí bublině různé předměty – křemičitou destičku o průměru 20 centimetrů, ohebný plastový list ( 22,5 х 30 centimetrů), válec o průměru 2,5 centimetrů a 6 centimetrů dlouhý. Při styku bubliny s těmito předměty se nanotrubičky rovnoměrně přenesly na nový povrch.

Využitím této metody nanášení nanotrubiček, autoři demonstrovali možnost vytváření velkých masivů nanotrubičkových tranzistorů na polymérovém podkladu. Autoři vynálezu tvrdí, že v sériové výrobě bude možné nafukovat takovéto bubliny, ale s průměrem i několik metrů, takže bude možné rychle a relativně levně vyrábět veliké plastové listy s nanotranzistory na jejich porchu.

Tyto listy mohou zároveň sloužit jako polotovar pro výrobu obrazovek, biologických čidel a jiných výrobků.

Článek autorů této metody vyšel v časopise Nature Nanotechnology.

Mužete taky přečist članek o tom jak nanonitě pomohou buněčné mikroskopii.

zdroj: http://www.physorg.com/news10...

Související články

Články z rubriky Technologie,

« "Odpadová DNA" Transplantace DNA »