Na jihu Austrálie byl objeven pravěký útes

Vědci ze Školy nauky o Zemi (School of Earth Sciences) při univerzitě v Melbourne (The University of Melbourne) v Austrálii objevili pravěký útes, jehož stáří se odhaduje na 650 miliónů let. Svou výškou nález 10 krát převyšuje Velký Bariérový útes.

Útes, který se kdysi nacházel pod vodou, se dnes rozkládá v jedné z nejsušších oblastí Austrálie - v horském systému Flinders Ranges v jižní části kontinentu.

Útes, který se kdysi nacházel pod vodou, se dnes rozkládá v jedné z nejsušších oblastí Austrálie - v horském systému Flinders Ranges v jižní části kontinentu.

Vědci ze Školy nauky o Zemi (School of Earth Sciences) při univerzitě v Melbourne (The University of Melbourne) v Austrálii objevili pravěký útes, jehož stáří se odhaduje na 650 miliónů let. Svou výškou nález 10 krát převyšuje Velký Bariérový útes, oznamujíThe Times.

Útes, který se kdysi nacházel pod vodou, se dnes rozkládá v jedné z nejsušších oblastí Austrálie - v horském systému Flinders Ranges v jižní části kontinentu. Maximální výška útesu je 1100 metrů, na rozdíl od Velkého Bariérového útesu, který "ční" do výšky pouhých 100 metrů. Dochovaná část je dlouhá asi 20 kilometrů (délka Velkého Bariérového útesu představuje 2600 kilometrů). Vědci, kteří útes objevili, doufají, že s jeho pomocí se jim podaří prozkoumat pravěkou historii Země. Asi před 10 milióny let se doba ledová náhle změnila a během krátkého úseku 5-10 miliónů let stoupla teplota na zeměkouli. Vzápětí na to se na naší planetě znovu prudce ochladilo.

Na rozdíl od Velkého Bariérového útesu, australský útes není tvořen korály, protože tito živočichové se na zemi objevili teprve až před 520 milióny lety. Badatelé si myslí, že byl vytvořen mikroorganismy, které doposud věda nezná. Jeden z vědců, profesor Malcolm Wallacevyprávěl, že se v útesu podařilo objevit pozůstatky několika dosud nepopsaných vícebuněčných organismů. Vědci nevylučují, že to mohou být nejstarší známé vícebuněčné organismy.

Specialisté objevený útes pojmenovali jako útes Oodnaminta (Oodnaminta reef) podle chýše, stojící opodál. Povrch útesu Oodnaminta je více či méně plochý, což umožňuje jeho snadnější prozkoumání. S útesem, objeveným v Austrálii, svým stářím mohou lehce soupeřit útesy, které se nacházejí v arktických oblastech Kanady. Ty jsou staré 800 miliónů let.

zdroj: http://www.abc.net.au/news/st...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« Řasy Vzhled ryb »