Hobiti pravděpodobně trpěli kreténizmem

Nový zvrat v dlouhé "kauze hobitů" - v záhadné pravěké větvi droboučkých lidí, která byla objevena v Indonésii v roce 2004 – nastal díky výzkumu Petra Oberndorfa (Peter Obendorf) a jeho kolegů z univerzity v Melbourne (RMIT University).

Hobit (angl. hobbit), mn.č. hobiti je fiktivní lidská rasa popsaná v díle britského spisovatele J.R.R.Tolkiena.

Hobit (angl. hobbit), mn.č. hobiti je fiktivní lidská rasa popsaná v díle britského spisovatele J.R.R.Tolkiena.

Nový zvrat v dlouhé "kauze hobitů" - v záhadné pravěké větvi droboučkých lidí, která byla objevena v Indonésii v roce 2004 - nastal díky výzkumu Petra Oberndorfa (Peter Obendorf) a jeho kolegů z univerzity v Melbourne (RMIT University).

Připomeňme stručně, že po objevení hobitů (oficiální název je Homo floresiensis), se několik vědeckých skupin rozhodlo prozkoumat ostatky těchto neobvyklých lidí. Přitom se antropologové rozdělili na dva tábory: na ty, kteří považují "hobity" za nový druh, a na ty, kteří tvrdí, že je před námi tentýž "sapiens", jen tito jedinci se z nějakých příčin ve vývoji odklonili, pravděpodobně to způsobila nějaká nemoc (mikrocefalie, porucha činnosti hypofýzy, nějaká infekce nebo intoxikace během prenatálního vývoje, atd.).

Za uplynulé roky zástupci té nebo druhé skupiny vystupovali s vědeckými pracemi, důkladně a logicky dokazovali příslušný názor. Naposledy "kauza hobitů" dostala nový impuls na podzim roku 2007, který ji poskytli zastánci verze o novém druhu člověka (v této zprávě můžete najít odkazy na celou předcházející historii sporu).

V současné době přišla odveta z tábora zastánců verze o nemocích Homo sapiens.

Obendorf s kolegy zastávají verzi o tom, že "hobiti" jsou pouze představitelé ostrovní nevelké populace obyčejných lidí, kteří vyrostli tak malincí jen kvůli nedostatku jódu a to je ovlivnilo už ve stádiu nitroděložního vývoje.

Tento názor vědci dokazují s pravítkem v ruce, provádějí srovnávací analýzy anatomických zvláštností "hobitů" a současných lidí, kteří trpí kreténizmem (ten se právě projevuje, mimo jiné, i nižším vzrůstem, než je obvyklé).

Vědci našli mnoho shod v parametrech, včetně většího rozměru jamky podvěsku mozkového, tvaru kostí končetin a podobně.

Obendorf předpokládá, že 12 jedinců, kteří ztratili svou mobilitu, bylo ponecháno svými loveckými soukmenovci v jeskyni, když se kmen dal do pohybu. Takže Australané předpokládají, že izolovaná skupina "kreténů" mohla být základem pro vznik místní legendy o starověkých trpaslících Ebu Gogo, kteří žili v jeskyni a kteří kradli lidem potravu.

Kromě toho, i nyní místní obyvatelé v okolí jeskyně Liang Bua, kde byly nalezeny vykopávky "hobitů", mají nedostatek jódu, který se projevuje i takovým onemocněním, jako je struma.

Pravda, současný nedostatek jódu u lidí na ostrově Flores v žádném případě nejde srovnávat s deficitem, který způsobil zrození "hobitů" před zhruba 12 - 95 tisíci lety (takový rozptyl zatím určilo stáří ostatků).

O svých nálezech australští vědci informovali v časopise Proceedings of the Royal Society B (viz tisková zpráva univerzity).

Je zajímavé, že současně několik vědců z "klanu" zastánců Homo floresiensis, včetně - Deana Falka z university na Floridě (Florida State University) a William Jungers z univerzity ve Stony Brook (Stony Brook University) - reagovali připomínkami přímo na podstatu výzkumu a tvrdí, že Oberndorfova měření nejsou přesná a nemohou postihnout všechny anomálie anatomie "hobitů". A to neznamená nic jiného než, že spor bude pokračovat.

zdroj: http://sciencenow.sciencemag....

Související články

Články z rubriky Tajemství firmy, Vynálezy,

« Problém Říční raci »