Detektor zbavuje bolesti hlavy po červeném víně

Bolest hlavy, způsobená požitím červeného vína, se může ztratit jako pára nad hrncem, pokud výrobci tohoto nápoje a jeho spotřebitelé začnou používat nový analyzátor, který bleskově určuje specifické látky, odpovědné za tento nepříjemný důsledek hodování.

Pro analýzu vína se používá mikročip, vyrobený v Mathiesově laboratoři

Pro analýzu vína se používá mikročip, vyrobený v Mathiesově laboratoři

Bolest hlavy, způsobená požitím červeného vína, se může ztratit jako pára nad hrncem, pokud výrobci tohoto nápoje a jeho spotřebitelé začnou používat nový analyzátor, který bleskově určuje specifické látky, odpovědné za tento nepříjemný důsledek hodování. Přenosnou laboratoř vytvořil profesor Richard Mathies se svými kolegy z Kalifornské univerzity v Berkley (University of California, Berkeley).

Připomeňme, že prof. Mathies už dříve vyvinul „Analyzátor marťanské organiky“ (MOA): vysoce citlivý přístroj, určený k práci na Rudé planetě v jedné z následujících misí. Při zkouškách tento detektor našel aminokyseliny dokonce i v mrtvé poušti Atacama.

V současné době američtí vědci využívají získané zkušenosti z provozu „na Marsu“, postavili přenosnou laboratoř, která může vyřešit problém bolesti hlavy po červeném víně. A nejen bolesti hlavy. Mnozí z vás vědí, že dokonce i střídmé pití červeného vína (i když ne vždy) může navodit nepříjemné důsledky, které se projeví až po několika hodinách: zrychlená srdeční činnost, zvýšený arteriální tlak a zvýšená hladina cholesterolu, a samozřejmě už zmiňovaná bolest hlavy.

Tyto nežádoucí efekty způsobují aminy biologického původu, které jsou v různých množstvích obsaženy v takových produktech jako je víno, sýr, čokoláda, olivy, ořechy, maso v konzervě a řada nakládaných nebo fermentovaných potravin.

Vědci, mimo jiné, označili několik kandidátů na funkci těch látek, které způsobují bolest hlavy po požití červeného vína (tyramin, histamin), přestože tato hypotéza ještě není beze zbytku dokázána. Přesto mnozí specialisté upozorňují, že výrobky, bohaté na aminy, mohou vyvolat všechny výše uvedené nepříjemné projevy, zvláště pokud je člověk na tuto skupinu sloučenin přecitlivělý.

zdroj: http://www.physorg.com/news11...

Související články

Články z rubriky Ideje, projekty, Medicína, zdraví,

« Nesmrtelnost Genom lupů »