Vědci u opic objevili placený sex

Vědci ze Singapuru, kteří po 20 měsíců pozorovali skupinu 50 dlouhoocasých (jávských) makaků na ostrově Kalimantan, zjistili, že opice disponují skutečným trhem sexuálních služeb.

Makak dlouhoocasý, Macaca fascicularis

Makak dlouhoocasý, Macaca fascicularis

Vědci ze Singapuru, kteří po 20 měsíců pozorovali skupinu 50 dlouhoocasých (jávských) makaků (Macaca fascicularis) na ostrově Kalimantan, zjistili, že opice disponují skutečným trhem sexuálních služeb, píše The New Scientist.

Podle Machaela Gumerta (Michael Gumert) z Technologické univerzity Nanjing (Nanyang Technological University), aby samec přesvědčil partnerku k pohlavnímu aktu, musí „zaplatit“: vyčesáváním blech z kožichu samice. Jak badatel zdůrazňuje, v průměru se samice páří 1,5 krát za hodinu. Ale když dostanou zaplaceno, jsou k dispozici 3,5 krát za hodinu. Přičemž samice dává přednost partnerovi, který ji vyčesával.

Délka vyčesávání blech (jinými slovy, cena) přímo souvisí se vztahem poptávky a nabídky. Když je samic málo, délka v průměru dosahuje šestnácti minut, když je samic dostatek - přibližně osm.

Zkoumání dlouhoocasých makaků můžeme brát jako potvrzení teorie „biologického trhu“, kterou zformuloval Ronald Noe z univerzity ve Strasburgu (University of Strasbourg) a Peter Hammerstein z univerzity v Humboldtu (Humboldt University zu Berlin).

Podle Noe a Hammersteina biologický trh, směna zboží a „komerce“ mohly existovat ještě před příchodem člověka, tržních a finančních vztahů. Z tohoto pohledu vztahy mezi homo sapiens, kdy postarší, bohatí pánové získávají náklonnost mladých žen, mohou být chápány jako rudiment (pozůstatek) biologického trhu, ke kterému se přidaly ekonomické a sociální faktory současné společnosti.

zdroj: http://www.newscientist.com/a...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« Absolutní teplo Zlatá žába »