V mořských houbách byla objevena optovlákna

Němečtí vědci zjistili, že mořské houby jsou schopny vést světlo pomocí přírodního optovlákna. Podle vědců, kteří zveřejnili svou práci v časopise Journal of Experimental Marine Biology and Ecology, jsou houby jediným známým organismem, který tento mechanismus využívá.

Houby jsou jednodušší většinou mořští živočichové s vakovitým tělem, výjimečně mohou dosahovat velikosti až 2 m. Bývají většinou asymetrické jen místy s náznaky paprsčité symetrie.

Houby jsou jednodušší většinou mořští živočichové s vakovitým tělem, výjimečně mohou dosahovat velikosti až 2 m. Bývají většinou asymetrické jen místy s náznaky paprsčité symetrie.

Němečtí vědci zjistili, že mořské houby jsou schopny vést světlo pomocí přírodního optovlákna, oznamujíBBC News. Podle vědců, kteří zveřejnili svou práci v časopise Journal of Experimental Marine Biology and Ecology, jsou houby jediným známým organismem, který tento mechanismus využívá.

Houby jsou nejprimitivnější vícebuněčné organismy: nemají jasně rozděleny tkáně a orgány. Když houbu rozdělíme na jednotlivé buňky, je schopná se vzpamatovat a opět normálně fungovat jako neporušený organismus.

Dva ze tří základních typů hub se vyznačují přítomností kosterních struktur, které dostaly název spikuly (spicules - aj). Spikuly jsou tvořeny křemíkem a fakticky se podobají skleněným jehlicím. Vědci se rozhodli ověřit si, zda jsou spikuly schopny vést světlo. K tomuto účelu použili papír citlivý na světlo.

V absolutní tmě vědci umístili kousky papíru do "těla" houby z čeledi Tethya aurantium. Pak vědci houby vynesli na světlo a kontrolovali, zda došlo k osvětlení papíru. V kontrolním pokusu, který byl proveden s houbami neobsahujícími spikuly, papír umístěný do "těla" zůstal neosvětlený.

Autoři výzkumu si myslí, že schopnost hub vést spikulami světlo je nutná pro výživu symbiotických mikroorganismů, kteří žijí v houbě. Patří k nim např. mikroskopické řasy nebo cyanobakterie, které jsou schopny syntetizovat organické látky za pomocí slunečního světla. Tím, že "se živí" světlem dodávané spikulami, symbiotické organismy vyrábějí živiny, které houba potřebuje pro vlastní růst. Použitím spikul houby dokázaly "nalákat" symbionty a obsadit volný ekologický prostor na dně oceánu.

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Květy Chodníčky buňek »