V Chile záhadně zmizelo velké jezero

Jezero jednoduše zmizelo a nikdo neví, proč k tomu došlo, — říká ředitel Národní lesnické korporace v Čile (Corporación Nacional Forestal - CONAF) Juan Jose Romero. - V březnu jsme na tomto místě drželi hlídky a všechno bylo normální... Ale když jsme přišli opět v květnu, s údivem jsme zjistili, že jezeru tu už není. Jediné, co zůstalo byly kousky ledu na vyschlém dně a obrovská puklina.

Bylo a už není. Říká se, že řeka, která z
jezera vytékala, se změnila na stružku vody

Bylo a už není. Říká se, že řeka, která z jezera vytékala, se změnila na stružku vody

Jezero o ploše 4-5 hektarů se nacházelo na území národního parku Bernarda O'Higginse (Bernardo O'Higgins National Park) v oblasti Magallanesu (Magallanes) a bylo „napájeno“ vodou z tajících ledovců. Teď je na místě vodní nádrže pouze kráter s maximální hloubkou kolem 30 metrů.

Z území voda odešla jedou z puklin, která vznikla na dně, ale stejně není jasné, jak pukliny vznikly, když v této oblasti nebylo na jaře zaznamenáno žádné větší zemětřesení. Mimochodem, v Chile, jako obvykle, i letos měli tisíce nevýznamných podzemních otřesů.

CONAF rozhodla poslat k bývalému jezeru skupinu geologů a dalších specialistů, kteří se pokusí zjistit příčinu zmizení jezera přímo na místě.

zdroj: http://www.forbes.com/feeds/a...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« Záhadný opeřenec Zhasnutí Londýna »