Švábí se mění v zombie

Zařízení, pomocí kterého se dají švábi proměnit v zombie. Ano je to tak, existují švábí zombie. Omlouvám se, ale pokud vás nevystrašila myšlenka na bilióny nemrtvých švábů, rojících se po zeměkouli, máte problém.

Šváb americký, Periplaneta americana. Oběť.

Šváb americký, Periplaneta americana. Oběť.

Naštěstí se ukázalo, že se nemusíme obávat oživlých mrtvol hmyzu. Švábi jsou proměněni v “zombie” pouze pomocí bodnutí žihadla jedné tropické vosy - Ampulex compressa, která pak do žaludku nešťastného stvoření naklade vajíčka a ta pak hodují na stále živém těle během mnoha dalších dnů.

Vose se říká drahokamová vosa, je také známá jako smaragdová švábí vosa, a můžeme jí nalézt hlavně v tropech. Asi si myslíte, že to není nic zvlaštního, že stejně jako jiní přislušníci z říše hmyzu švába pouze paralizuje pomocí svého jedu. Ale mýlíte se. Vosa bodne oběť dvakrát. První žihadlo znehybní přední nohy oběti. Druhé bodnutí je mnohem nepříjemější. Vosa pak pečlivě zamíří a připraví se zasadit konečný výpad, který promění švába v živou mrtvolu. Druhé podnutí dopadne přímo do malé části mozku švába, nazývaného protocerebrum.

Jed v mozku zablokuje chemikálii zvanou octopamine. Octopamine ovládá bdělost, pohyb a fyzické schopnosti švábů. Jakmile je blokována, šváb v podstatě ztrácí veškerou vůli k pohybu.

Výzkumníci na univerzitě Israel’s Ben-Gurion University uskutečnili objev. Podařilo se jim naléz způsob, jak zvrátit proměnu švábů v zombie. Vstříknutím octopaminu do protocerebra, zasaženého vosím podnutím, se švábům vrátila jejich svobodná vůle a schopnost se znovu pohybovat.

Drahokamové vosy nejsou jediné, kdo mění své hostitele ve výše zmíněné zombie. Studie franzouzkých biologů objevila, že parazit - vlasový červ - dokáže ovládnout mozek a tělo luční kobylky a donutí ji spáchat sebevraždu. Parazit využívá kombinace různých chemikálií, aby donutil hostitele skočit do vody a utopit se, v tomto okamžiku mladý vlasový červ opustí tělo, aby se mohl spářit.

Doufám, že tato informace o zombie bude důkladně zanamenána odpovědnými pracovníky výzkumu. Čekají nás v budoucnosti houfy lidských zombie? Chci být dobře připravený - i se svou brokovnicí, s mačetou, která lehce setne hlavu, a také s hromadou injekcí octopaminu. Ať ode mne nová nadvláda zombie vřelé přivítání v žádném případě nečeká.

zdroj: http://www.nature.com/news/20...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Tajemství firmy, Medicína, zdraví,

« Evoluce oka Oči »