Regulace obnovy rybích ploutví

U savců schopnost regenerace tkání, včetně složitých orgánů, je možná, ale zatím se nachází ve stavu spánku. Biologové našli mikroRNK, která reguluje regeneraci ploutví pruhovaného danio (danio rerio).

Růst odříznuté ploutve závisí na koncentraci určité molekuly, kterou obsahuje

Růst odříznuté ploutve závisí na koncentraci určité molekuly, kterou obsahuje

Biologové našli mikroRNK, která reguluje regeneraci ploutví pruhovaného danio (Danio rerio anebo Zebrafish). Autor objevu Kenneth Poss se svými kolegy z lékařského centra univerzity v Duke (Duke University) předpokládají, že danio pomůže objevit potenciál regenerace orgánů u člověka.

Badatelé už dávno dospěli k závěru, že u savců schopnost regenerace tkání, včetně složitých orgánů, je možná, ale zatím se nachází ve stavu spánku. Tento, svého druhu genetický, program je prostě vypnutý.

Pokud přijdeme na to, jak jej znova zapnout na buněčné úrovni, a potom i u celých orgánů, bude možné stimulovat, řekněme, například regeneraci srdečního svalu po infarktu nebo dokonce třeba růst končetin po jejich amputaci.

Na cestě k této světlé budoucnosti už bylo vykonáno mnoho. Například, experimentátoři už provedli regeneraci křídla kuřete, naučili se stimulovat regenerační schopnost srdce u krys a objevili dříve neznámou regeneraci tkání u myší.

Asi ne bez důvodu Pentagon (zastoupený agenturou DARPA) financuje vědeckou práci o regeneraci orgánů. Je ale pravda, že přechod pokusných zvířat k lidem může zabrat delší čas, než vědci na samém začátku bádání předpokládali. Ale přesto každý nový poznatek v této oblasti přibližuje moment, kdy se objeví "lidé-tritoni".

Nebo "lidé-danio". Tato drobná rybka může zregenerovat své orgány a tkáně, včetně srdce, očí a ploutví. Když rybka ztrácí (má poškozenou) nějakou část z této výbavy, regeneruje ideální exemplář orgánu nebo jeho fragment za dva týdny, včetně nových kostí, nervů, krevního řečiště, vazivové tkáně a kůže.

Biologové zjistili, že důležitou úlohu v této regeneraci hraje mikroRNK, která je schopná řídit práci desítek genů. Existují stovky druhů mikroRNK, ty ovlivňují dělení a zánik buněk nejen u této rybky, ale i u jiných zvířat a u člověka.

Vědci neustále objevují nové role mikroRNK v organismu. A tak teď Poss se svými kolegy na základě bezpočtu pokusů s pruhovaným danio zjistil, že na úspěšnou regeneraci odřezaných ploutví má vliv koncentrace mikroRNK s názvem miR-133. V poškozené ploutvi její koncentrace prudce klesá, což spouští činnost řady určitých genů, výsledkem toho se vytváří růstový faktor, a proto se ploutev regeneruje.

Když biologové zablokovali předpokládanou genetickou cestu - ploutev špatně dorůstala, úroveň miR-133 v ní zůstávala stejná, jako v zachované části ploutve. Takže uvedená mikroRNK plnila funkci jakési závory signálu pro buněčné dělení. Tato molekula chránila orgán před nežádoucím a nekontrolovaným dělením buněk, dokud vše bylo v pořádku, ale cestu k regeneraci okamžitě otevřela, pokud byl orgán poškozen.

Poss předpokládá, že podobné mikroRNK a genetický řetězec, který spouští proces regenerace tkání, je možné nalézt i u savců, což znamená, že u člověka taky.

zdroj: http://www.sciencedaily.com/r...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví, Vynálezy,

« Mořští ježci Darwinův problém »