Mořské korály staré 4000 let

S největší pravděpodobností objeven nejstarší žijící mořský organismus, havajský hlubokomořský korál. Mořské korály ze 400 metrů pod hladinou moře, poblíž havajských ostrovů jsou o hodně starší než ty, které byly dosud člověku známé.

Jak je již známo korály jsou mořské organismy, které existují jako malé sasanky, často v koloniích s totožnými nebo podobnými jednotlivci. Tato skupina zahrnuje důležité stavitele celého útesu, které můžeme nalézt v oceánech poblíže tropických oblastí. Tyto útvary nazývané

Jak je již známo korály jsou mořské organismy, které existují jako malé sasanky, často v koloniích s totožnými nebo podobnými jednotlivci. Tato skupina zahrnuje důležité stavitele celého útesu, které můžeme nalézt v oceánech poblíže tropických oblastí. Tyto útvary nazývané "korály" vylučují uhličitan vápníku, který formuje pevnou stavbu tzv. Korálového útesu.

V nových vědeckých studijích, výzkumníci z Lawrance Livermorské (LLNL) a Standfordské univerzity (Stanford University) u Santa Cruz prováděli vědci výzkum nejstarších žíjících organismů. Výsledek je težko uvěřitelný. Prokázalo se totiž, že mořské korály ze 400 metrů pod hladinou moře, poblíž havajských ostrovů jsou o hodně starší než ty, které byly dosud člověku známé.

Výzkumníci z LLNL Tom Guilderson a Stewart Fallon použili ke svému závěru přístroj, který ke svému výpočtu používá radiaktivní uhlík, ten je uzpůsoben k určení stáří vzorků geradia, zlatého korálu nebo hlubokomořského černého korálu Leiopathes. Nejstarší známý žijící mořský organismus se odhaduje na 2740 let stáří, nový objev ale ukazuje stáří na více než 4000 let.

Za použití ponorky hlubokomořského výzkumu, tým vědců využil vzorky, které byly idividuálně odebrány z pobřeží Oahu, Keaholského hlubokomořského zdroje poblíž Velkého Ostrova a Cross Seamountu, okolo 150 kilomerů jižně od Oahu.

Podle výpočtu přístroje je průmerná délka života analayzovaných vzorků 970 let pro malou větev, to jest okruh 11 milimetrů počítá se stářím 300 let a s poloměrem vzorku 38 mm - 2700 let. To vlastně znamená, že korál muže byt starý skoro 4000 let. Je to naprosto nový šokující poznatek, který posunul naší vědu o další krok vpřed.

Sám člen výzkumného týmu Tom Guilderson řekl: "tyto fakta o věku černých korálů poblíž havajských ostrovů daleko překročily naše předchozí odhady". Je opravdu úžasné co všechno nového lze na světě ,s novou technikou, odhalit a dokázat. Jak vidíte milí čtenáři čeká nás mnoho dalších nových poznatků nejen z pevniny.

zdroj: https://publicaffairs.llnl.go...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Sopečné chocholy Dolování »