Matematickou formulí lze předpovědět tsunami

Matematici z Velké Británie tvrdí, že vytvořili formuli, kterou lze vypočítat příchod tsunami a její ničivou sílu. Tým, vedený profesorem Robinem Johnsonem, studoval tsunami, která v roce 2004 zdevastovala pobřeží Srí Lanky, Indie a Thajska.

Vrak lodi, výsledek ničivé vlny tsunami na konci 2004 roku, Banda Aceh, Sumatra, Indonésie

Vrak lodi, výsledek ničivé vlny tsunami na konci 2004 roku, Banda Aceh, Sumatra, Indonésie

Matematici z Velké Británie tvrdí, že vytvořili formuli, kterou lze vypočítat příchod tsunami a její ničivou sílu. Tým, vedený profesorem Robinem Johnsonem, studoval tsunami, která v roce 2004 zdevastovala pobřeží Srí Lanky, Indie a Thajska. Výzkum probíhal na univerzitě v New Castelu (Newcastle University). Zprávy o něm přinesl magazín Fluid Dynamics Research. Tsunami je série vln, vznikající rychlým přemístěním velkého objemu vody. K tomuto jevu dochází v oceánech. Japonci ho nazývají přístavní vlna. Povrchové vlny v roce 2004 vznikly jako důsledek zemětřesení pod hladinou oceánu. K pobřeží postupně dorazilo šest vln tsunami. Největší byla třetí vlna, která dosahovala více než pětašedesáti stop a jejíž efekt byl nejničivější. Na pobřeží Srí Lanky způsobila vykolejení vlaku a zabila téměř tisíc lidí.

Robin Johnson společně s profesorem Vídeňské univerzity (Universität Wien) Adrianem Constantinem tvrdí, že výška a celkový počet vln tsunami, které dorazí k pobřeží, závisí na tvaru povrchu počáteční vlny, která se vytváří v hlubokých vodách oceánu. Johnson tvrdí, že výzkumem prokázali možnost využití modelu počáteční vlny k předpovědění dalšího vývoje tsunami. Dle něj lze touto metodou propočítat, v jakém časovém horizontu dorazí tsunami k pobřeží a jaká bude jeho síla. Zjištění doby, za kterou počáteční vlna tsunami dorazí od ohniska k pobřeží, může být životně důležité.

zdroj: http://www.sciencedaily.com/r...

Související články

Články z rubriky Tajemství firmy,

« Hořící led Mořská zář »