Lékaři našli v kostech zbraň proti cukrovce

Vědci objevil u myší zajímavou zvláštnost: kosti kostry produkují osteokalcin a tím ovlivňuje váhu a látkovou výměnu zvířete. Dříve se myslelo, že zesílením sekrece inzulínu, stejně jako i jiného hormonu, snižuje citlivost na něj díky procesu desenzibilizace - v tkáních se sníží množství receptorů pro tento hormon.

Regulace výměny cukru v organismu kostní tkání

Regulace výměny cukru v organismu kostní tkání

Výzkum prováděl Gerard Karsenty (Gerard Karsenty) se svou skupinou z lékařského centra Kolumbijské univerzity v New Yorku (Columbia University Medical Center).

Ukázalo se, že osteokalcin reguluje množství glukózy v krvi, působí na štěpení tuků (čtěte tiskovou zprávu univerzity).

Ale osteokalcin nejen že zvyšuje množství inzulínu v krvi (stimuluje růst beta-buněk slinivky břišní, které odpovídají za jeho syntézu), ale také zvyšuje citlivost na něj (díky hormonu adiponektin, který nutí osteokalcin vytvářet tukové buňky). A se zvýšením množství inzulínu v krvi se zesiluje proces spalování tuků.

A co člověk? Je přece známo, že lidské kosti tuto bílkovinu vytváří.

V lidském organismu je 206 kostí, které v prvé řadě plní nosnou funkci. Kromě toho, kostra má funkci krvetvorby: v kostní dřeni probíhá vytváření nových buněk krve, a také se ví, že se kostní tkáně podílí na látkové výměně v organismu. Přesto, až do současnosti ani jeden výzkum neobjevil u člověka tak zajímavé dvoustranné spojení.

"Tento výsledek (v případě, že se i u lidí potvrdí stejná součinnost) může pomoci ve vytvoření absolutně nového a dostatečně jednoduchého způsobu léčení cukrovky 2. typu", - říká Karsenty.

"Až dosud všechny používané léky k léčbě diabetu druhého typu působily na obsah inzulínu v krvi, - doplňuje Manu Chakravarthy (Manu V. Chakravarthy), endokrinolog a výzkumný badatel diabetu z Washingtonské univerzity (Washington University in St. Louis), který se tohoto výzkumu neúčastní. - Teď můžeme počítat s tím, že bude zapojeno i zvýšení citlivosti na inzulín".

zdroj: http://www.cell.com/content/a...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví, Vynálezy,

« lidská evoluce Malí brouci »