Krokodýli začínají komunikovat už ve vejcích

Zvuky, které krokodýlí dětičky ve vajíčku vydávají, mají být signálem pro své sourozence, aby se také vyloupli, ale také nabádají matku, aby jim pomohla z vajíčka se dostat.

Dříve, než se vyklubou, děťátka o tom informují své bratříčky

Dříve, než se vyklubou, děťátka o tom informují své bratříčky

Francouzští vědci Amélie L. Vergne a Nicolas Mathevon z Unizerzity Jeana Monneta (Université Jean Monnet) experimentálně dokázali, že zvuky, které krokodýlí dětičky ve vajíčku vydávají, mají být signálem pro své sourozence, aby se také vyloupli, ale také nabádají matku, aby jim pomohla z vajíčka se dostat. Práce vědců je zveřejněna v časopise Current Biology.

Zoologové si už dávno všimli, že těsně před tím, než se vyklubou z vajíčka, vydávají krokodýli charakteristické zvuky. Teorie o tom, že plní signalizační funkci, existovala už dlouho, ale nikdo ji v praxi neověřoval. Vědci z Univerzity Jeana Monneta v St-Étienne se rozhodli dokázat pravdivost této teorie na pokusech s krokodýlem nilským (Crocodylus niloticus).

Vědci nejdříve natočili zvuky, které potomci krokodýlů vydávají ve vejcích. Pak vyňali snůšku vajec, kterou rozdělili na tři části. První skupině přehráli zaznamenané zvuky jejich bratrů, druhé skupině záznam vedlejších ruchů a vajíčka třetí skupiny zůstala v tichu. Asi 80% dětiček z první skupiny vajec reagovalo na záznam a vydávalo podobné zvuky. V ostatních dvou skupinách dětičky zachovávaly "mlčenlivost". Kromě toho, krokodýli z první skupiny se začínali klubat po deseti minutách od okamžiku, kdy uslyšeli záznam.

Aby se zjistilo, jak matka zareaguje na volání dětí z vajec, vědci vykopali jednu ze snůšek a umístili na její místo přehrávač se záznamem. Jakmile samice uslyšela zvuky svých nevyklubaných "potomků", začala rozkopávat místo snůšky, aby jim pomohla dostat se na povrch.

Takže, když jeden z malinkých krokodýlů začíná vydávat charakteristické zvuky, ostatní, když je uslyší, také začínají křičet. Vědci si myslí, že biologický smysl takového sborového zpěvu spočívá v tomto: matka s velkou pravděpodobností spíše uslyší křik několika dětiček, než pouze jednoho. Vědci mají i druhé vysvětlení pro nutnost kolektivně vydávat zvuky a objevit se na světě současně. Křik potomků může přilákat predátory. Ti krokodýli, kteří se nestihnou z vajíčka dostat včas, se stávají velmi lehkou kořistí, protože nejsou schopni se bránit, ale jsou schopni utéci ihned po vylíhnutí. Kromě toho, dodatečnou ochranou před dravci jim může poskytnout matka, která uslyšela křik a přiběhla na pomoc.

Komunikace pomocí zvuků mezi nevylíhlými potomky a matkou bylo zaznamenáno i u některých ptáků. Vědci předpokládají, že takový způsob komunikace v raném stádiu vývoje je typická pro archosaury - skupiny živočichů, která zahrnuje ptáky, krokodýli, ale také dinosaury.

zdroj: http://www.current-biology.co...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Bezhlavá pyramida Nesmrtelní »